Nečas má výhrady k protikorupčnímu balíčku, Johnovi to vadí

Praha - Ministru vnitra Radku Johnovi i vedení Věcí veřejných vadí, že předseda vlády Petr Nečas požaduje změny v protikorupčním balíčku. John navíc premiéra kritizuje za to, že celkem jedenáct připomínek z Úřadu vlády se k němu dostalo až v pondělí, tedy dva dny před jednáním kabinetu o protikorupční strategii. Nečasovi se například nelíbí, že by policie mohla snáze nahlížet do daňových přiznání podezřelých lidí. Podle šéfa rezortu vnitra a předsedy Věcí veřejných Johna připomínky premiéra „mrzačí protikorupční strategii“ vlády. Premiér Johnovu kritiku odmítl, neboť na vládě zaznívají připomínky běžně. Koalici tak očividně čekají další trnitá jednání.

Úřad vlády má námitky i k tomu, že by se mohli začít odposlouchávat účastníci všech kauz s trestní sazbou nad osm let. Hranice pro zvlášť závažné zločiny, u nichž lze nasadit odposlechy, totiž novela zákona zvedla z osmi na deset let, a tím z něj vypadly některé hospodářské činy či korupce, kde je horní sazba osm let.

Nečas se na dnešním brífinku vůči Johnově kritice ohradil: „Každý materiál každé vlády je otevřen k diskusi až do schválení usnesení.“ Je podle něj přirozené, že řada připomínek, především politického charakteru, vždy zazní až přímo na jednání vlády. Zároveň uvedl, že v 95 procentech s návrhem souhlasí a o sporných bodech chce vést rozumnou a reálnou politickou diskusi. Z jeho slov také vyplynulo, že kabinet ve středu o strategii zřejmě nerozhodne s definitivní platností, chce však „kvalitní dokument“ schválit ještě v lednu.

VV vadí Nečasovy prodlevy

Protikorupční balík, který čítá 54 návrhů, představil John veřejnosti před Vánoci poté, co 8. prosince skončilo připomínkové řízení mezi ministry. Johna však rozčílilo, že premiér námitky odeslal navzdory zvyklostem až dva týdny poté. A hlavně dva dny poté, co Věci veřejné premiéra podpořily při hlasování o nedůvěře. „Považujeme to za nestandardní,“ prohlásil John. „Připadá mi to nefér,“ dodala předsedkyně ústavně-právního výboru sněmovny a spoluautorka návrhu Karolína Peake.

Nečas: Zpoždění nebylo záměrné

Předseda vlády problém bagatelizuje. „Vinou administrativního zdržení došlo k pozdnímu odeslání části připomínek vznesených sekcí pro lidská práva Úřadu vlády,“ tvrdí Nečas. Dodal, že nejde o zdržování přijetí antikorupční strategie. Sporné body se mají vyřešit až na zasedání vlády. Nečas před Vánocemi slíbil, že vláda hned na počátku ledna strategii schválí, ale o výhradách nemluvil.

John předpokládá, že připomínky mohou způsobit komplikaci při přijímání strategie. „Nebude to tak jednoduché, jak jsem si myslel, že to bude,“ podotkl. První místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek si nemyslí, že středeční schůze vlády bude zvláštní. „Počítám, že to bude standardní zasedání,“ uvedl. Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Vít Bára (VV). „Pevně doufám, že ve vládě nastartujeme naše reformní snažení.“ Ministr obrany a místopředseda ODS Alexandr Vondra v pondělí protikorupční strategii ještě studoval.

Petr Nečas a Radek John
Zdroj: ČT24