Transparency International: Politici měli Michálka podpořit

Praha - Čelní čeští politici nezareagovali vhodně na kauzu údajných manipulací se zakázkami na Státním fondu životního prostředí (SFŽP), takové je mínění české pobočky protikorupční organizace Transparency International (TIC). Podle vyjádření ředitele organizace Davida Ondráčky korupci neodsoudili a nepodpořili úředníka, který korupční jednání odhalil. Vláda podle něj musí přijmout systémová opatření, aby se podobná situace neopakovala.

Ondráčka považuje za alarmující, že část peněz z předražených zakázek měla směřovat na financování ODS. TIC proto požaduje například audit politických stran nezávisle jmenovaným auditorem a změnu kontroly výročních zpráv a seznamu darovacích smluv.

Předseda správní rady TIC Václav Láska:

„V jednom směru dali vládní činitelé najevo (v souvislosti s aférou na SFŽP), že popírají problém související s financováním politických stran, a pokud nějaký problém popíráte, pak ho zřejmě ani nebudete řešit. Druhý negativní signál, který byl veřejnosti dán, je ten, že oznamovatel korupčního jednání pan Michálek je dosud bez funkce, to znamená, že za současného stavu je jediným potrestaným v celé kauze.“

Strany by podle organizace měly mít povinnost zřídit si „transparentní účty“, kde by byly vidět veškeré pohyby peněz. „U nás se deklaruje, že otázka financování politických stran je věc veřejná, což ve skutečnosti znamená, že pokud k tomu chcete cokoli zjistit, musíte do knihovny v Poslanecké sněmovně, tam se zahrabat do hromady stohů papírů a smluv. To je v době internetu jasný signál politiků veřejnosti: 'Nechceme, abyste se nám hrabali ve financování stran,'“ uvedl ve Studiu ČT24 předseda správní rady TIC Václav Láska. Za zvážení by podle TIC stálo i zavedení finančních limitů na výdaje na volební kampaně.

Organizace podpořila i návrh vládní strategie boje proti korupci, kterou vládě před Vánoci předložilo ministerstvo vnitra. Obsahuje prý řadu „pozitivních a žádoucích opatření, jejich přijetí TIC v naprosté většině jednoznačně podporuje“. Organizace ale upozorňuje na to, že stejně důležité bude protikorupční opatření zavést, monitorovat vývoj a uplatnit politický tlak na jejich plné využívání.