V Roudnici se zřejmě snaží ovlivnit i opakované volby

Krupka – Nekalé volební praktiky, kvůli kterým nařídil ústecký krajský soud opětovné volby v některých částech Jirkova na Chomutovsku, Krupky na Teplicku a v Roudnici nad Labem, se podle roudnického starosty Josefa Bakeše zase opakují. Starosta přišel s tím, že do okrsku, ve kterém se má volit, se znovu houfně stěhují noví obyvatelé. Někdo se tak podle něj snaží ovlivnit i opakované volby, které se mají konat 8. ledna. Už zítra se ale sejde Ústavní soud, který projedná stížnost skupiny zvolených zastupitelů a neúspěšných kandidátů proti opakovaným volbám v Krupce. Pokud by soud stížnosti vyhověl, volby by se mohly znovu konat nejen na celém území Krupky, ale i v Roudnici a Jirkově.

Nové volby v jednom okrsku už podle Bakeše složení roudnického zastupitelstva výrazně nezmění. Nelíbí se mu ale, že legislativa stále takové ovlivňování dovoluje. Změny v zákoně, který upravuje pravidla pro přihlašování k trvalému pobytu, se ale zatím nechystají. Volný a svobodný pohyb občanů musí být podle zákonodárců zajištěn za každých okolností.

Podle dosavadních radních ale dění před volbami naznačuje, že uplácení voličů se stalo normálním jevem. „Ti lidé se sem přece nepřihlásí jen tak zadarmo, pro nic za nic,“ domnívá se místostarosta Roudnice nad Labem Vladimír Urban (Společně pro Roudnici). Nejen politici z Roudnice, ale i z Krupky, kde údajně ke kupčení s hlasy také došlo, proto chtějí, aby se pozměnila část legislativy. Uplácení voličů je nyní nezákonné, ale jen u parlamentních voleb, komunální volby v tomto ohledu zákon nijak neupravuje.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Ústí nad Labem nařídil opakování voleb kvůli organizovanému svážení voličů k urnám. Vyplacení odměny za hlas ale podle soudu není porušením volebního zákona. České soudy ale nejsou v tomto ohledu jednotné. Právě kvůli kupčení s hlasy se musí opakovat volby v Českém Těšíně. Nespokojení politici z Krupky proto podali ústavní stížnost. Podle dostupných informací jde o skupinu zvolených zastupitelů a neúspěšných kandidátů z uskupení Zdravá Krupka, KSČM, Věcí veřejných, Dělnické strany sociální spravedlnosti a SPOZ.