Stát už nedá na dluhy libereckého šampionátu ani korunu

Praha - Stát se nebude dál podílet na splácení dluhů po lyžařském šampionátu v Liberci, věřitelé by měli své pohledávky vymáhat soudně. Vláda dnes vzala na vědomí návrh ministra školství Josefa Dobeše (VV) na konečné zamítnutí podílu státu na řešení dluhu. Organizační tým šampionátu v čele s Kateřinou Neumannovou po sobě zanechal dluhy ve výši 108 milionů korun bez penále. Dobeš původně chtěl, aby stát z dluhu zaplatil 50 milionů korun, dalších 25 milionů měl zaplatit Liberec, poté ale návrh stáhl.

„Podle názoru ministerstva školství není možné, rovněž s přihlédnutím k současnému stavu veřejných rozpočtů, aby vláda schválila jakékoliv řešení, které by vyžadovalo sanaci vzniklé situace z prostředků státního rozpočtu,“ stojí v jeho materiálu. Stát prý také nenese žádnou právní odpovědnost za závazky organizátorů, věřitelé by proto měli své pohledávky vymáhat soudní cestou.

Protože občanské sdružení, které organizovalo mistrovství, nemá na zaplacení dluhů, chtělo zamířit do úpadku. Pražský městský soud ale vyhlášení úpadku nepovolil, návrh odmítl pro formální chyby. „Městský soud odmítl insolvenční návrh, neboť nebyl podán osobou oprávněnou jednat za dlužníka,“ řekla Martina Lhotáková, mluvčí soudu. Sdružení dluží sto pěti firmám a organizacím skoro 112 milionů korun, majetek sdružení přitom nedosahuje ani pěti milionů. S pokutami pro organizátory navíc přišel finanční úřad, a ten má před podnikateli přednost. Na věřitele by tak nezbyly ani drobné. Ruce pryč dává od celé akce definitivně už i stát. V hodnotící zprávě ministerstva školství stojí, že ze státní kasy nepůjde na krytí dluhů šampionátu už ani koruna.

Jan Korytář, primátor Liberce:

„Tři pořadatelé mistrovství, tedy město Liberec, Svaz lyžařů a stát, by se měli dohodnout, jak dluhy uhradí. Pokud by město mělo sahat do své pokladny, tak to bude velmi nepříjemné vzhledem k tomu, že jsme zdědili po předchozích vedeních více než 2 miliardy dluhů.“

Původně vláda vyčlenila na vybudování areálů Vesec a Ještěd 569 milionů korun, už v počátcích se však ukázalo, že náklady budou mnohem vyšší. Rozpočet byl poté navyšován, nakonec na něj z veřejných zdrojů mířily přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu skoro 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal přibližně 165 milionů. Náklady na organizaci mistrovství světa činily přes 623 milionů. Přesto skončil šampionát s více než 100milionovou ztrátou způsobenou menšími výnosy z prodeje vstupenek a také nastupující ekonomickou krizí.

Mluvčí vlády Jan Osúch: „Stát by neměl jakkoli sanovat dluhy spojené s tímto mistrovstvím.“

Zástupce věřitelů Vojtěch Hlaváček: „Z našeho pohledu a z pohledu právních analýz existuje odpovědnost státu, protože stát vyvolal jasný dojem, že za tím projektem stojí. Jeden z logických právních kroků bude směřovat vůči státu a dále vůči pořadatelům jako takovým, to je město Liberec a Lyžařský svaz.“