Náledí bude komplikovat život v Česku až do pondělí, přidá se i silný vítr

Praha – Meteorologové prodloužili varování před náledím až do pondělí, výstraha platí od čtvrtka pro celé území Česka. Teploty totiž přes den vystoupají nad nulu a sníh začne tát, v noci ale bude znovu namrzat a vytvářet ledovku. Český hydrometeorologický ústav upozorňuje, že se můžou lokálně zvýšit i některé vodní toky. Dnes v noci a ve čtvrtek se na severní polovině území ještě mohou vyskytnout sněhové jazyky, ve vyšších polohách i závěje.

„Ve čtvrtek se od jihozápadu bude postupně na většině území vyskytovat občasný déšť, zpočátku i déšť se sněhem a místy srážky mrznoucí. V místech s mrznoucími srážkami se bude tvořit ledovka,“ uvedli meteorologové. Kluzká vrstva bude vznikat v celé České republice, na náledí by si měli chodci a řidiči dávat pozor až do pondělního dopoledne.   

Dnes večer zasáhne severní polovinu území silný vítr, který může na horách v nárazech dosahovat rychlosti až 90 kilometrů za hodinu. „Vzhledem k zesílenému větru se budou od nadmořské výšky 500 metrů místy tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje,“ upozornil ČHMÚ. Výstraha platí do čtvrtečního rána pro kraje Karlovarský, Ústecký, Liberecký a Královéhradecký, do čtvrtečních 16:00 pak pro kraje Pardubický, Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský a Vysočinu.   

Meteorolog ČT Michal Žák k výstrahám ČHMÚ (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka až do příštího týdne začnou nejvyšší denní teploty stoupat k pěti stupňům Celsia, v noci bude kolem nuly a tající sníh může namrzat. „Vzhledem k očekávanému tání sněhu a dešťovým srážkám lze předpokládat na sledovaných tocích všeobecné vzestupy, zejména v nižších a středních polohách, a dosažení stupně povodňové aktivity,“ sdělili meteorologové s tím, že situaci budou dále upřesňovat.