Pokus o vraždu u soudu: Muže přivázali za auto a vláčeli ho skoro 1,5 kilometru

Ostrava – Krajský soud začal řešit pokus o vraždu z loňského roku, když zbitého Davida Bělicu přivázali mladíci za auto a vláčeli ho za sebou skoro kilometr a půl. Na lavici obžalovaných stanuli tři muži. Proces začal výslechem dvou hlavních viníků, Petra Dudiče a Jakuba Mikuly, jejich výpovědi se ale značně rozcházejí a vinu svalují jeden na druhého. Oba se shodli jen v tom, že třetí obžalovaný – Pavel Pavlica – z auta vystoupil ještě před samotným pokusem o vraždu.

V důsledku šoku, který David Bělica utrpěl, si na podrobnosti incidentu nepamatuje ani on, o útočnících ale vždy mluvil v množném čísle. „Moc si toho nepamatuji. Jen jak jsem utíkal. Pak na mě najíždělo auto. Dohonili mě. Zbili a naložili do kufru,“ popisoval incident Bělica. V kufru se prý probral a stihl vytočit tísňovou linku a zavolat policii. „Pak si pamatuji, jak mě vytáhli z auta, uvázali lano a začali tahat,“ dodal.   

Policejní měření ukázalo, že mladíci vláčeli Bělicu 1 400 metrů, ten si ovšem celou trasu nepamatuje. „Jen prvních pár metrů. To jsem hodně křičel, aby mě někdo slyšel,“ řekl. Okamžik, kdy auto zastavilo a někdo z útočníků uvolnil lano, si nepamatuje. Na silnici zůstal ležet vážně zraněný. „Měl jsme hluboké rány na obou lýtkách, ruce a hýždi,“ vyjmenoval svá zranění. Dodal, že následky pociťuje dodnes. „Jednu hýždi vůbec nemám. Byla sedřená až na kost,“ svěřil se mladý muž s tím, že pociťuje silné bolesti při chůzi a změnách počasí. 

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Život nakonec Bělicovi zachránil policista, kterého nad ránem vzbudil štěkot psa. Těžce zraněného muže uvedli lékaři do umělého spánku a v nemocnici strávil osm týdnů. 

Motiv zůstává nejasný

Po výslechu obžalovaných zatím není ale jasné, co bylo důvodem jejich tak drastického jednání. „Nikdo dodneška neví, jak to začalo,“ uvedl třetí z obžalovaných Pavlica. Podle státní zástupkyně obžalovaní jednali po předchozím nepříliš závažném konfliktu mezi Bělicou a Mikulou.   

Celý incident se odehrál loni 23. května. Trojice obžalovaných jezdila celý večer a část noci po Karvinsku a Ostravsku. Navštěvovali bary a restaurace, kde všichni pili alkohol. Okolo půlnoci skončili v Šenově na diskotéce. Tam trávil večer i Bělica, který se dostal do konfliktu s Mikulou. V obavách z přesily po krátké rvačce začal utíkat a část dalších hostů jej pronásledovala.   

Dostihla jej ale už jen trojice Dudič, Pavlica a Mikula. Dudič řídil. Do kufru zbitého Bělicu naložili všichni. Na tom se také shodli. Dudič pak Pavlicu vysadil nedaleko diskotéky a pak pokračoval dál jen s Mikulou. „Myslel jsem, že ho jen někam odvezou a vyloží. Netušil jsem, že to dopadne tak hrozně,“ tvrdí Pavlica.