Sněhové jazyky blokují silnice, vlaky nejezdí na pěti tratích

Praha - Na území České republiky zůstává většinou zataženo a teploty jsou velmi rozdílné. Nejvíce srážek během dne spadlo v Chebu, až 2 milimetry. Místy se očekává i déšť se sněhem a může se tvořit ledovka. Ta se stala fatální pro dvacetiletého řidiče a jeho spolujezdkyni na Vyškovsku, kteří při havárii osobního automobilu zemřeli. Led bude komplikovat provoz i v noci a ráno. Sněhové jazyky a závěje opět komplikují dopravu zejména v Libereckém kraji. V témže regionu nejezdí ani vlaky, potíže mají železničáři i na Vysočině. Celkem je mimo provoz pět tratí. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde. Mimořádnosti na železnici naleznete zde.

Od západu prší nebo padají smíšené mrznoucí srážky. Teploty se v Česku pohybují mezi plus jedním a šesti stupni pod nulou. Při mrznoucích srážkách se může tvořit ledovka. Meteorologové prodloužili výstrahu před ledovkou a náledím až do pondělí.

Počasí opět komplikuje železniční dopravu

Potíže kvůli sněhu dnes byly na Liberecku i na železnici. Už před polednem
se podařilo obnovit provoz na železniční trati z Liberce do Karlova pod
Ještědem a krátce před 16:00 vyjely znovu vlaky i z Raspenavy do Bílého
Potoka pod Smrkem, avšak i ve 20:00 byl stále neprůjezdný úsek mezi
Frýdlantem a Jindřichovicemi pod Smrkem. Náhradní doprava byla zajištěna
autobusy. Odpoledne navál vítr sníh na dvě důležité trati na Českomoravské vrchovině. Provoz tak byl zastaven na pardubicko-havlíčkobrodské dráze v úseku Hlinsko–Žďárec u Skutče i na navazující lokálce ze Žďárce do Svitav. Vlaky na zavátých tratích jsou nahrazeny autobusovou dopravou.

Vlaky nejezdí na železničních tratích:

  • Trať 037 v úseku Raspenava - Frýdlant v Čechách
  • Trať 039 v úseku Frýdlant v Čechách - Jindřichovice pod Smrkem
  • Trať 238 v úseku Žďárec u Skutče – Hlinsko
  • Trať 261 v úseku Svitavy – Žďárec u Skutče
  • Trať 298 v úseku Třemešná ve Slezsku - Osoblaha

Dopolední oteplení a výkyv teplot způsobily na železniční trati z Prahy-Radotína do Dobřichovic a také na trati z Velkého Oseka do Kolína poruchu na kolejnicích. Na trati do Dobřichovic je už závada na kolejnici odstraněna a provoz byl obnoven kolem jedné i v úseku Velký Osek - Kolín.

Kde hledat informace o zpoždění vlaků

Sněhové jazyky zastavily provoz na některých silnicích

Provoz na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a německou hranicí kolem poledne zastavila poblíž Petrovic srážka nákladního a osobního auta. Nehoda si vyžádala lehké zranění řidičky osobního vozu. Provoz se tam podařilo obnovit až odpoledne krátce po druhé hodině. V místě se tvoří námraza na vozovce a je zde i silný vítr. Řidiči by proto měli zvýšit pozornost při průjezdu tímto úsekem.

V Libereckém kraji byla jen pro osobní auta a autobusy průjezdná silnice na Frýdlant, silničářům se ji mezi Albrechticemi a Frýdlantem podařilo v obou směrech zprůjezdnit až kolem 19:00. V kraji ale stále zůstávají neprůjezdné některé úseky silnic nižších tříd, například mezi Lázněmi Libverda a Ludvíkovem pod Smrkem či z Nového Města pod Smrkem do Jindřichovic pod Smrkem.

Kvůli větru jsou také neprůjezdné komunikace třetí třídy do Dětřichova, směrem na Větrov i do Andělky a Černous. Špatně průjezdné jsou kvůli sněhovým jazykům i silnice v Dolní Suché a Dolním Sedle, také z Jítravy na Zdislavu a z Jablonného v Podještědí do Dubnice. Silný vítr zastavil i provoz lanovky na Ještěd. Hlavně na Frýdlantsku dnes hasiči několikrát zachraňovali motoristy uvízlé v závějích.

Ve Středočeském kraji místy komplikuje dopravu vítr. V Mladé Boleslavi platí od dnešního večera kvůli námraze kalamitní stav. Trvá od 20:00 až do odvolání. Na silnicích ve vyšších polohách se tvoří sněhové jazyky, cesty jsou ale průjezdné. Silničáři vozovky pluží a ošetřují posypem. Na sněhové jazyky narazí řidiči na silnicích na Benešovsku, Kladensku, Kolínsku, Kutnohorsku, Mělnicku, Příbramsku, Rakovnicku i v okrese Praha-východ. Sněhové jazyky se tvoří také na rychlostních silnicích R10, R4 a R6.

Vítr zkomplikoval dopravu i v Ústeckém, Pardubickém a Plzeňském kraji, problémy jsou i na Vysočině

Silný vítr opět komplikuje dopravu na silnicích v Ústeckém kraji. Silničáři ráno uzavřeli silnici z Adolfova do Petrovic na Ústecku, problémy nadělalo počasí i na železnici. Mimo hlavní tahy se řidiči musejí často vypořádat se sněhovými jazyky i se zmrazky, které se na asfaltu udělaly.

Na Vysočině od časného rána komplikuje provoz na silnicích mráz se silným nárazovým větrem. Tvoří se sněhové jazyky a závěje. Na těžko sjízdných silnicích se během dne staly skoro dvě desítky nehod. Silničáři nasadili všechnu dostupnou techniku. Udržet hlavní tahy se jim dařilo jen stěží. Kvůli až půlmetrovým návějím byla dnes ráno uzavřena silnice u Sedletína na Havlíčkobrodsku. Silničáři tam museli poslat šípové pluhy. Mezi Jihlavou a Havlíčkovým Brodem zase během dne stál provoz, protože v kopci uvázly kamiony objíždějící dálnici.

Karlovarském kraji jsou silnice s opatrností sjízdné. Po mrazivé noci beze srážek se ale dopoledne vrátilo sněžení a promrzlé silnice začaly rychle namrzat. Už před polednem dělalo náledí problémy na silnicích mezi Karlovými Vary a Sokolovem. Na obchvatu Sokolova se stala hromadná nehoda tří aut, vyplývá z informací silničářů a policie.

Vrstva uježděného zmrzlého sněhu, ledové zmrazky nebo místy nafoukané sněhové jazyky komplikují dnes dopravu také na některých silnicích v Plzeňském kraji.

Meteorologové ve středu prodloužili výstrahu před náledím, v celé ČR bude kluzko ode dneška až do pondělí. Denní teploty v těchto dnech sice vystoupají nad nulu a sníh začne tát, v noci však bude opět namrzat a vytvářet ledovku. Český hydrometeorologický ústav také varoval, že kvůli
tání se mohou zvednout hladiny řek.

S nepříznivým počasím jsou problémy i v Německu

Mrznoucí déšť od rána komplikuje dopravu na mnoha místech Německa. Na berlínském letišti Tegel bylo zrušeno deset letů, včetně jednoho z pražské Ruzyně. Několik strojů muselo přistát v Schönefeldu.

Berlín se od dnešního rána proměnil v jedno obrovské ledové kluziště. Kromě hlavního města byly velmi špatné podmínky v dalších pěti spolkových zemích. Na zledovatělých silnicích nepomáhaly ani řetězy. Na severu ve Šlesvicku-Holštýnsku podle policejních údajů místy vznikla až dva centimetry silná vrstva ledu. V důsledku toho dochází k řadě nehod na dálnicích i místních komunikacích. V několika místech vůbec nevyjely z dep autobusy.

Náledí bylo nebezpečné nejenom pro řidiče, ale také pro chodce. Jen v Berlíně se za dopoledne při pádu zranilo 180 lidí. Spousta škol radši vůbec neotevřela a úřady místy doporučovaly lidem, ať chodí ven jen v nejnutnějších případech.

  • Fréza železničářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217785.jpg
  • Fréza silničářů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/22/2178/217786.jpg
  • Sníh a vítr komplikuje silniční dopravu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222498.jpg
  • Uvízlý kamion autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222457.jpg
  • Ledovka zkomplikovala dopravu na německých silnicích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2226/222534.jpg