Soud vrátil žalobci kauzu prodeje náchodského pivovaru

Náchod - Případ bývalého starosty Náchoda Oldřicha Čtvrtečky (ODS), který je podezřelý z údajných machinací při prodeji městského pivovaru Primátor, se vrací zpět ke státnímu zástupci. Okresní soud v Náchodě požádal při předběžném projednání obžaloby o došetření kauzy. Státní zástupce Vladimír Štěpánek podal proti rozhodnutí soudu stížnost. Čtvrtečku už dříve obžaloval z porušování povinnosti při správě cizího majetku a ze zneužití pravomoci veřejného činitele. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Bývalý starosta, který už se v podzimních komunálních volbách do nového zastupitelstva nedostal, jakékoliv pochybení odmítá.

„V průběhu trestního řízení nedošlo k dostatečnému objasnění trestné činnosti, a proto soud využil svého práva na vrácení věci,“ řekl soudce Pavel Ruml. Ve zdůvodnění vrácení spisu k došetření uvedl, že je nutné stanovit tržní cenu pivovaru v době jednání o prodeji, následně by policie měla prověřovat výši způsobené škody a podle výsledku jednání provést případnou úpravu obžaloby. Podle Rumla jsou v případu zjištěna podezření, ze kterých může vyplývat, že netransparentní řízení bylo vedeno záměrně s cílem poškodit město Náchod a umožnit prospěch pro jinou osobu.

Soudce: Věc může mít charakter rozsáhlejší trestné činnosti podvodu

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Stížností státního zástupce se bude nyní zabývat Krajský soud v Hradci Králové. „Jsem přesvědčen o tom, že byl spáchán trestný čin,“ uvedl Štěpánek. Podle svých slov neuvažuje o tom, že by trestní stíhání zastavil. Čtvrtečka se dnešního hlavního líčení nezúčastnil. Jeho obhájce, který navrhl během jednání zastavení trestního stíhání, se k celé věci nechtěl vyjadřovat. Čtvrtečka už v minulosti tvrdil, že soutěž byla v pořádku a o prodeji pivovaru rozhodlo zastupitelstvo. Případ měl podle něj souvislost s komunálními volbami.

Město prodalo pivovar firmě LIF předloni v březnu za 150 milionů korun. Podle soudu ale firma o pivovaru získala ještě před koupí cenné informace potřebné k účasti v soutěži. Ředitel navíc dostal od nového vlastníka podezřelou odměnu přesahující milion korun. „Byla zjištěna nadstandardní částka, která mu přistála na účtu poté, co byl prodej realizován,“ uvedl soudce. Podle ředitele pivovaru Josefa Hlavatého byly peníze určeny na vyrovnání staré smlouvy, kterou měl před tím uzavřenou s městem. „Z hlediska mzdových podmínek pro mě byla nová smlouva horší než ta původní,“ řekl ČT.

Pivovar Holba, který nabídl částku 185 milionů korun, označil výsledek výběrového řízení za nezákonný, prodej kritizovala i opozice. Podle dřívějšího Čtvrtečkova vyjádření by však město při akceptování podmínek Holby dostalo pouze 136,5 milionu. Protikorupční policie už dříve uvedla, že exstarostovým jednáním vznikla škoda 35 milionů korun. Smlouva, kterou Čtvrtečka následně uzavřel s novým nabyvatelem akcií, podle policie neodpovídala návrhu, který schválilo městské zastupitelstvo. Některé formulace byly podle policie dodatečně změněny a také bylo provedeno antedatování.