Radnice Břeclavi koupila celý náklad básní svého exstarosty

Břeclav - Bývalý starosta Břeclavi Dymo Piškula (SNK ED) žil dva životy. Jako Dymo Piškula řídil město, jako David G. Kamenný psal básně. V roce 2009 vydal sbírku s názvem Čekání na den lásky. Informoval o tom deník Právo. Na literárních sklonech bývalého starosty by nebylo nic zvláštního, pokud by celý náklad sbírky básníka Kamenného nekoupila břeclavská radnice, a to bez vědomí opozice. Po volbách to zjistilo nové vedení města, které Piškulův postup považuje za kontroverzní. Zakázku prověří audit.

Město koupilo celkem dva tisíce výtisků této sbírky. Část radnice prodala samotným zaměstnancům úřadu, kterým byla koupě knihy „doporučena“. Kniha byla také součástí dárkových balíčků, které vedení města věnovalo návštěvám. V tuto chvíli na radnici zůstává ještě asi tisíc výtisků knihy, se kterou si nové vedení neví rady. „Myslím si, že veřejné prostředky nebyly dobře použity. Musíme zabránit tomu, aby se podobné případy v budoucnu opakovaly,“ reagoval na problém se sbírkou nový břeclavský starosta Oldřich Ryšavý (ČSSD).

Vyjádření Dymo Piškuly:

„Neměl jsem informace o tom, že bude kniha koupena, používali jsme ji jako dárek radnice při vítání občánků, oslavách výročí a pod. Já osobně jsem na ní nebyl nijak finančně zainteresován.“

Město prý za knihy zaplatilo 172 220 korun. Dvoutisícový náklad je přitom v současné české poezii nebývale vysoký. O nákupu starostových veršů bývalá městská rada zastupitelstvo neinformovala. „Šlo o zakázku malého rozsahu, kde je postup upraven směrnicí, podle které o nákupech do půl milionu korun rozhoduje bez schválení zastupitelstvem přímo statutární zástupce města,“ uvedl podle Práva vedoucí odboru vnitřních věcí břeclavské radnice Zdeněk Opálka. Vedení města zváží, zda podá trestní oznámení. Současný místostarosta Jaroslav Parolek (ČSSD) považuje kontroverzní nákup za jednoznačný střet zájmů a překročení pravomocí veřejného činitele.

Umělecké tendence ale neměl jen bývalý starosta - radnice ve velkém nakupovala fotografie i od kolegy Dymo Piškuly, radního Radka Buka. Naposledy od něho město nakoupilo 25 fotografií za 100 000 korun. Jeho další díla visí nejen po celém Lichtenštejnském domě, ale i na samotné radnici.