Hegerova reforma mění poplatky, ceny léků i pravidla pojišťoven

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger dnes představil podobu reformy českého zdravotnictví. Nové zákony zčásti navazují na reformu předchozího ministra Tomáše Julínka a měly by začít platit od roku 2012. Reforma se opírá o čtyři pilíře. Prvním z nich je definice nároků pacienta a vytvoření úhradových standardů, tedy co má být hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a na co by si mohl připlatit pacient. Dalšími pilíři jsou redefinování správného postupu při poskytování péče, na kontrole vstupu nových technologií a úpravě pravomocí a povinností pojišťoven.

V připomínkovém řízení je už nyní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, která mimo jiné zvyšuje poplatek za pobyt v nemocnici ze 60 na sto korun za den, snižuje ceny levnějších generických léků zhruba o třetinu a připravuje i změnu regulačního poplatku za položku na receptu a za recept. Norma by měla vejít v platnost během letošního roku. Novela také zruší zákaz připlácení. Pacienti by si tak mohli už letos připlatit na lepší materiál, a až budou hotové standardy péče, tak i na lepší péči.

Novela rovněž umožní slučování zdravotních pojišťoven, vstup nových levnějších léků do Česka urychlí například tím, že zjednoduší správní řízení. Než se tak stane, chce ministr zbrzdit růst cen léků prodloužením omezení, kterým loni na rok úředně klesly o sedm procent ceny léků i jejich úhrady z pojištění.

Polemika Davida Ratha na ČT24:

„Už dnes máme standard definován seznamem zdravotních úkonů, které proplácí zdravotní pojišťovny, a seznamem léků a materiálů, které jsou hrazeny ze zdravotního pojištění. Pokud mám chápat, že pan ministr chce současný standard zúžit, tak bychom s tím samozřejmě nesouhlasili. Nevidíme jediný zásadní důvod, proč nějakým razantním způsobem vyřazovat nějaké oblasti zdravotní péče z úhrad zdravotních pojišťoven. Zatím cítíme jen obavy, jasné stanovisko nicméně budeme dávat až k finálnímu návrhu.“

Julínek na to šel příliš rychle

Heger již dříve řekl, že naváže na to, co vytvořil v sedmi reformních zákonech tým jeho předchůdce Tomáše Julínka (ODS). Na rozdíl od něj nechce vše od základu a naráz otočit, ale bude systém měnit zvolna. Nové zákony by měly začít platit od roku 2012. Reforma zahrne například zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, o specifických zdravotních službách či o zdravotnické záchranné službě.

Podle ministra má reforma přispět k tomu, aby se peníze ve zdravotnictví lépe využily, což umožní dát více peněz do platů. Tím Heger chce vyjít vstříc lékařům, kteří v Česku zůstanou a neodejdou do zahraničí. Reformní opatření mají zároveň omezit korupci a zbrzdit příliv nových technologií a přístrojů, jimiž je prý české zdravotnictví nyní vybaveno dostatečně.

Odboráři ale čekat odmítají. „My nemůžeme udělat krok zpět, celou dobu s námi nejednali, vláda ztratila 9 měsíců a my chceme řešení nyní,“ prohlásil předseda lékařských odborů Martin Engel. Navíc už v pátek prý hodlají odboráři oznámit, že od lékařů dostali dalších 1 000 výpovědí. Kraje proto nezahálejí a stále pilují krizové plány.

Ministr Heger se dnes domluvil s praktickými lékaři i ambulantními specialisty, že převezmou pacienty, které nebudou moci ošetřit nemocnice kvůli odchodům lékařů v odborové akci Děkujeme, odcházíme. Slíbil jim, že dojedná se zdravotními pojišťovnami, aby lékařům péči navíc zaplatily a za překročení limitu jim nekrátily platby.