Nejvyšší státní zástupce chce vyměnit své náměstky

Brno - Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podá ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi návrh na odvolání všech svých tří náměstků. Na jeden z uvolněných postů navrhne jmenovat Igora Stříže. Zemanova mluvčí Helena Markusová dnes řekla, že personální změny ve vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) jsou projednávány a písemný návrh ministr ještě nedostal. Zeman ale Pospíšila se svými plány již seznámil, ministr mu na ně předběžně kývnul. Rozhodnout chce v pátek.

„Informován o tom jsem. Svůj názor si ale nechám pro sebe,“ uvedl k Zemanovu záměru jeho náměstek Zdeněk Koudelka. Náměstkovské posty dosud zastávají také Karel Černovský a Olga Šebková. Obměny na postu náměstků nejvyššího státního zástupce jsou po jmenování nového nejvyššího žalobce obvyklé.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil:

„Já jsem s nimi (s plány Pavla Zemana) vyjádřil předběžný ústní souhlas a nyní čekám na písemné návrhy.“

Markusová ani Koudelka blíže nekomentovali důvody odvolání. Igor Stříž, s nímž Zeman počítá, působil v minulosti jako náměstek olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana. Demisi podal v roce 2007 poté, co byl Ištvan Pospíšilem odvolán ze svého postu kvůli kauze Čunek. Náměstky NZS jmenuje a odvolává ministr spravedlnosti. Po podání Zemanova návrhu bude tedy na Pospíšilovi, aby rozhodl. S kým dalším se počítá na posty náměstků, to zatím není známo.