Vedení ČSSD vzalo na vědomí, že Gross přerušil členství ve straně

Praha – Grémium sociální demokracie vzalo na vědomí, že expremiér a bývalý předseda strany Stanislav Gross přerušil členství ve straně kvůli podezřením z korupce kolem privatizace Mostecké uhelné. Ostatní aktéři nejsou členy strany, uvedl úřadující předseda Bohuslav Sobotka. ČSSD také podporuje kroky státního zastupitelství a policie k vyšetření kauzy. V minulosti již byli v souvislosti s Mosteckou uhelnou vyslýcháni expremiér Miloš Zeman a další členové jeho vlády.

„Plně podporuji stanovisko politického grémia ČSSD, jež se zasadí o objektivní prošetření všech podezření souvisejících s privatizací Mostecké uhelné společnosti,“ uvedl jihomoravský hejtman Michal Hašek, který jednání inicioval a na březnovém sjezdu bude stejně jako Sobotka kandidovat do čela ČSSD. Členové grémia podle Haška také předpokládají, že stejně jako Gross by se zachoval každý sociální demokrat, aby stranu nepoškozoval. Stanovisko bylo přijato jednomyslně, dodal.

Podle švýcarských vyšetřovatelů odešlo krátce po privatizaci dolů od kupce 46 procent akcií MUS, švýcarské firmy Investenergy, zhruba pět milionů dolarů (asi 170 milionů Kč) na účet firmy Torrence Trading na Gibraltaru, napsala Mladá fronta Dnes (MfD). Důvodem platby byla údajně provize za prodej. Celková kupní cena byla 650 milionů korun, provize tedy činila 27 procent.

Tisková konference ČSSD (zdroj: ČT24)

K účtu, na kterém se část provize objevila, měl přístup Jiří Martínek, který byl podle MfD Grossovým poradcem a pro ČSSD zajišťoval kampaně a marketing. Ve spojitosti s provizí se podle deníku objevuje jméno někdejšího poslance Antonína Sýkory. Jeho syn Robert Sýkora byl Grossův kamarád. Na jeho doporučení se stal náměstkem ministra průmyslu, uvedl deník. Gross deníku řekl, že informace o provizích je pro něj nová a Robert i Antonín Sýkora jakoukoliv spojitost s provizemi kolem dolů popírají.

Mostecká uhelná
Zdroj: ČT24