Dalším poradcem předsedy Senátu se stal exministr Kohout

Praha - Dalším poradcem předsedy Senátu Milana Štěcha (ČSSD) se stal exministr zahraničí Jan Kohout, který bude mít na starosti zahraniční a bezpečnostní politiku. „Zahraniční politika patří do agendy předsedy Senátu. Jan Kohout má v oblasti diplomacie dlouholeté zkušenosti a velmi dobré jméno,“ vysvětloval Štěch důvody užší spolupráce s Kohoutem. Exministr ale nebude placeným poradcem.

Kohout působil dlouhou dobu na ministerstvu zahraničí, po volbách mu ministr Karel Schwarzenberg nabídl post velvyslance na Ukrajině. Tuto nabídku ale Kohout odmítl a koncem roku dal na ministerstvu výpověď. ČSSD ho také nominovala do dozorčí rady polostátního elektrárenského podniku ČEZ.

Kohout na ministerstvo zahraničí nastoupil v roce 1990, začínal jako referent, postupně byl až náměstkem či velvyslancem při EU a nakonec se stal ministrem v úřednické vládě Jana Fischera. Před nástupem do Černínského paláce působil od roku 1984 v Ústavu mezinárodních vztahů, který spadá pod ministerstvo.

V senátních volbách loni na podzim se Kohout ucházel o křeslo v horní komoře za Prahu 6, skončil ale až třetí. Podobný osud má i expremiér a bývalý evropský komisař Vladimír Špidla, který na podzim neuspěl ve volbách do Senátu za Český Krumlov. Nedávno se pak stal Štěchovým poradcem pro oblast sociální a hospodářské politiky a oblast evropských záležitostí.

Vydáno pod