Alergici si neumějí píchat injekce, může je to stát život

Praha - Alergie způsobují Čechům rozličné problémy - zažívací, dýchací obtíže, kožní reakce, ale i anafylaktický šok. Pacienty tak mohou doslova ohrožovat na životě. Smrtí končí v Česku ročně kolem deseti případů. Přesto se často ani ti, kteří o svojí bouřlivé alergické reakci vědí, dosud nenaučili zacházet se speciální injekcí. Ta jim přitom může zachránit život.

Těžkou alergickou reakci může dostat i dospělý jinak zdravý člověk, a to kdykoli. Zabít může i některá z potravin, kterou člověk celý život jedl běžně. V případě anafylaktického šoku je přitom třeba zavolat okamžitě záchranku. „Je to velmi rychlá reakce. Lidem začne být špatně, začnou sípat, bolí je u srdce a mnohdy otečou v obličeji,“ řekl alergolog Jan Radina.

Většině alergiků stačí nosit s sebou léky nebo inhalátor. Existují ale i tací, jejichž alergie je natolik vážná, že musejí používat speciální injekce. „Musím mít s sebou léky a nesmím se pohybovat mimo dosah, protože kdybych měla záchvat, tak potřebuji kalciovku,“ konstatovala alergička Zuzana Špetová.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Problémy mají s injekcí i zaškolení alergici

Ani lékařem proškolení pacienti ale často s injekcí nezacházejí správně. „Každý si myslí, že už to má za sebou, ale ve skutečnosti to tam musí nechat deset vteřin, aby se tam ta vodička dostala,“ prohlásil alergolog Petr Čáp z Nemocnice Na Homolce.

Alergií je bezpočet - člověk může prudce reagovat na pyl, roztoče nebo zvířecí srst, mezi alergeny patří i jídlo. Potraviny mohou ubližovat rovněž lidem s autoimunitními nemocemi. O těch se můžete víc dozvědět už zítra v 10:30 v novém zdravotnickém magazínu Tep 24 na zpravodajském programu ČT.

Inhalující chlapec
Zdroj: ČT24
Vydáno pod