Radbuza už je na 3. stupni, v Černošicích hrozí evakuace několika domů

Praha – Deštivé počasí a tající sníh zvedly hladiny většiny řek v Česku, rozvodněná Radbuza už dosáhla nejvyššího stupně povodňové aktivity, tedy ohrožení. Kvůli naplaveným krám hrozí vylití Berounky v Černošicích, hasiči spolu se strážníky proto doporučili obyvatelům asi 50 domů nebo chat, aby je opustili. Nebezpečí povodňové pohotovosti platí pro celý Karlovarský, Liberecký a Ústecký kraj. Řidiči i chodci by si měli dát pozor také na náledí.

Do Česka proudí teplý a vlhký vzduch od jihozápadu a v něm postupuje přes střední Evropu frontální vlna. „Vzhledem k pokračujícímu tání sněhu očekáváme další vzestupy na vodních tocích,“ uvedl ČHMÚ. Až do středy ale budou teploty v noci ojediněle klesat pod bod mrazu a někde se mohou vyskytnout i mrznoucí srážky. Silnice i chodníky tak budou opět namrzat.

Ve Staňkově na Domažlicku dosáhla hladina řeky Radbuzy třetího stupně povodňové aktivity. Kolem 15:00 se tam výška hladiny na monitorovací stanici dostala na 221 centimetrů. Třetího stupně by podle výstrahy meteorologů mohla dosáhnout také Úhlava. Prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity pak zřejmě dosáhnou i další řeky na západě a severu Čech.

Do Černošic u Prahy dnes po řece připlulo větší množství ker, které ještě více ucpaly koryto s ledovými bariérami. Průtok je nyní zúžený a všichni čekají, nakolik bude hladina Berounky ještě stoupat. Stále totiž hrozí, že voda zaplaví zahrady a domy. Hasiči proto spolu s městskou policií krátce po 14:30 vyklidili a uzavřeli náplavku. Vedení obce už také informovalo majitele asi 50 objektů, že by měli domy opustit. Z toho bylo 40 chat, jejichž obyvatelé už podle starosty Filipa Kořínka odjeli. Ve zbylých domech zatím místní vyčkávají, jak se situace vyvine. Nahromaděný led hrozí také na Radbuze v Dobřanech a v Tepličce na Karlovarsku, kde řeka Teplá vystoupala už na druhý stupeň.

Vydáno pod