Výsledky opakovaných voleb jsou na světě, podezření z korupce ale zůstalo

Praha - Všechny hlasy v opakovaných obecních volbách jsou už sečtené. Největší změna oproti říjnovým výsledkům je z Českého Těšína. Zatímco v řádném termínu zvítězili Sociální demokraté, nové hlasování dalo největší počet mandátů Křesťanským demokratům. Lidé z Transparency International říkají, že minule nákupčí v Českém Těšíně sháněli hlasy jedné politické straně. Tentokrát se podělily dvě. Strana spojovaná s nakupováním voličských hlasů v nařízeném opakovaném hlasování v Roudnici nad Labem na Litoměřicku si naopak o jedno křeslo polepšila. V Jirkově na Chomutovsku zůstala na svém, prvenství obhájila.

Pozorovatelé Transparency International vědí o páteční schůzce bývalého sociálně demokratického starosty Jindřicha Sznapky a Mariana Kuše ze strany SOS pro Český Těšín. Nakoupené hlasy podle nich směřovaly právě těmto stranám. „Já si myslím, že se pánové z transparency úplně pobláznili. Z toho, co si pamatuju, tak s panem Sznapkou jsme se jen potkali na 10 vteřin, kde jsme si blahopřáli, ať se všem daří,“ reagoval Marian Kuś, stojící včele SOS pro Český Těšín. „Je to samozřejmě nepravdivé obvinění, které nás poškodilo, protože se to vše odehrávalo v průběhu voleb,“ domnívá se Tomáš Nykel, lídr ČSSD pro Český Těšín.

Milan Urban, místopředseda ČSSD:

„Pokud v Českém Těšíně došlo k porušení pravidel nebo dokonce zákonů a dá se to dokázat, tak to sociální demokracie samozřejmě krýt nebude a nechce. Naopak, jestli znovu neproběhly volby v Českém Těšíně řádným způsobem, tak ať se opakují do té doby, dokud nebudeme mít všichni jistotu, že proběhly demokraticky.“

Opakování voleb v Českém Těšíně zcela zahýbalo výsledky. Zatímco v řádném podzimním termínu skončila KDU-ČSL až třetí, po sečtení lednových hlasů může slavit. Volby totiž vyhrála s celkovým počtem sedmi křesel. V závěsu za ní jsou Sociální demokraté. Do zastupitelstva se dostaly ještě strany SOS pro Český Těšín nebo ODS. K opakovaným volbám v sobotu přišlo 43 procent voličů, tedy o čtyři procenta méně než na podzim. Opakování voleb nařídil soud kvůli masivnímu skupování hlasů pro stranu SOS pro Český Těšín. Ani teď ale podle pozorovatelů vše v duchu Fair Play neproběhlo.

„Novým prvkem bylo vytvoření jakéhosi politického kartelu, kdy lokální bossové si hlasy mezi sebou koordinovaně rozdělovali pro stranu 1 a stranu 2… Taky se zvedla cena za hlas, tentokrát lidé dostávali zhruba 1 000 až 1 500 korun,“ uvedl Stanislav Beránek z Transparency International.

V Roudnici nad Labem, kde se na rozdíl od Českého Těšína hlasování opakovalo jen v bezděkovské čtvrti, si o jeden mandát polepšilo sdružení Roudničané. S hlasy se podle Transparency International kupčilo i zde. Podle jednoho ze zástupců to ale nelze prokázat. Před volbami se do volebního okrsku Bezděkov přistěhovalo 67 údajně nových obyvatel. Roudničané nyní získali tři křesla na úkor druhé ODS, která bude mít stejný počet zastupitelů, stejně tak i třetí komunisté. Právě za hlasy pro Roudničany slibovali na podzim náhončí peníze voličům, které pak navíc sváželi do volebních místností. Vítězství si ale udrželo seskupení Společně pro Roudnici n.L. s pěti mandáty.

Volby se musely opakovat i ve Starém Plzenci na Plzeňsku kvůli tomu, že tři z kandidátů neměli v obci trvalé bydliště. „Jedna kandidátka, která neměla trvalý pobyt, odstoupila a další dva si trvalý pobyt zajistili,“ doplnila předsedkyně volební komise Marie Šulová. Volby zde nicméně skoro zkopírovaly výsledek těch předchozích. Nejvíc křesel tak budou mít Nestraníci. Oproti říjnovému hlasování si o jeden hlas pohoršila ODS, KSČM naopak posílila. Jaroslav Lenk, který už své provinění napravil, byl znovu zvolen, tentokrát právoplatně. Opakované volby znovu vyhráli Nestraníci se ziskem čtyř ze 17 křesel v městském zastupitelstvu.

Sečteno je už i v Jirkově na Chomutovsku. Devět mandátů bude patřit ČSSD, čtyři pak Komunistům a ODS. Na radnici se dostaly ještě třeba Věci Veřejné nebo TOP 09. O opakovaných volbách ve třech okrscích Jirkova rozhodl Ústecký krajský soud. Podle něj si tam totiž ČSSD kupovala hlasy. Na celý chod voleb tam proto dohlížela policie, která zatím žádné podezření na manipulaci nemá. 

Rozhodnuto je i v Libhošti, kde se volilo do zastupitelstva vůbec poprvé. Obec se totiž odtrhla od Nového Jičína. Vítězem voleb je sdružení nezávislých kandidátů Cesta z města, které bude mít celkem 6 křesel. Své zástupce má i strana SNK-Nezávislí pro Libhošť a SNK-Za rozvoj a prosperitu Libhoště.