Hladiny řek jsou stabilní, třetí stupeň hlásí pouze Radbuza

Praha - Po oteplení, dešti, následném tání sněhu a vylévání řek z břehů stále platí třetí stupeň povodňové aktivity na Raduze ve Staňkově na Domažlicku a na odtoku z nádrže České Údolí v Plzni. Hladina téže řeky ve Lhotě u Plzně už klesla na druhý stupeň. Problémy celou sobotu hlásilo i povodí řeky Berounky. Bariéra ker, která se na řece vytvořila v pátek 31. prosince mezi jezem Mokropsy a ulicí Ke Hřišti, se v sobotu po šesté hodině večerní odtrhla a odplavala. Voda se do koryta řeky vrátila krátce před půlnocí. Zvýšené průtoky nyní zaznamenávají hydrologové především v Karlovarském, Plzeňském, Libereckém, Ústeckém, ale i Středočeském kraji a v Praze. V podvečer se preventivně uzavřela vrata na pražské Čertovce. Meteorologové ale uklidňují, že situace by se měla zlepšit. V následujících dnech by pršet nemělo a teploty se mají pohybovat kolem dvou stupňů.

„Na toku Berounky očekáváme stále mírné vzestupy, na celém toku by měla během noci a pondělka překročit druhé stupně povodňové aktivity,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav. Kvůli zvýšenému průtoku v Berounce stoupnou dolní toky Labe a Vltavy. V Praze bude dnes průtok udržován pod prvním stupněm povodňové aktivity.

Na několika dalších tocích v regionu nadále platí první stupeň povodňové aktivity. Jedná se o Úhlavu v Přešticích a Štěnovicích, Úslavu v Plzni, dále o Berounku v Plzni - Bílé Hoře a Liblíně. Bdělost byla rovněž na Střele a Mži v Kočově. Na Mži ve Stříbře dosáhla hladina řeky nakrátko úrovně druhého stupně, pak ale začala klesat. Stabilní nebo sestupnou tendenci vykazuje hladina většiny toků.

V Černošicích se uvolnily ledové kry, rozvodněná je i Ohře

Nebezpečí zatopení dalších domů kvůli zvýšené hladině Berounky v Černošicích u Prahy je nyní zažehnáno. Ledová bariéra, která ucpala koryto Berounky, se utrhla a odplavala po proudu. Při vylití řeky z koryta bylo zatopeno deset domů a několik zahrad. Na obecním majetku vznikla po povodni jen minimální škoda. Povodňová komise města dnes rozhodla, že v Černošicích zatím ponechá druhý stupeň povodňové aktivity, protože v Berouně je hladina řeky ještě výše než v sobotu. Voda se do koryta řeky vrátila krátce před půlnocí. „Naše koryto je už volné od ledu, takže další zatopení neočekáváme,“ uvedl starosta Černošic Filip Kořínek (Věci černošické).

Strážníci budou nyní kontaktovat majitele osmi rekreačních objektů se zatopenými sklepy, ve dvou domech žijí starousedlíci. „Chceme jim nabídnout pomoc s odčerpáním vody,“ uvedl starosta. Technické služby města začnou s odklízením půlmetrové vrstvy ledu, která se nahromadila na převážně nezpevněných cestách podél řeky.

Rozvodněná je také řeka Ohře v Mostově na Chebsku, kde ohrožuje přilehlá stavení. Voda zaplavila příjezdovou cestu do dvou z nich. U jednoho domu hasiči preventivně postavili zábranu z pytlů s pískem. „Podle mých informací by se to mělo uklidnit dneska přes noc, ale další příliv má přijít v úterý, ve středu,“ komentovala situaci starostka Odravy Alžběta Derahová.

Ledové kry
Zdroj: ČT24
Vydáno pod