Voják šel na ruku podnikatelům, armádu připravili o pět milionů

Přerov - Přerovská policie obvinila bývalého vojáka a dva jednatele dvou firem z Novojičínska, že kvůli fiktivním opravám nákladních aut připravili armádu o pět milionů korun. Jednat se mělo o vozy Tatra 815 vojenského útvaru na Přerovsku. Obviněnému osmatřicetiletému vojákovi nyní hrozí až deset let vězení. Opravy nákladních vojenských vozidel podle policie falšovali v období od listopadu roku 2008 do prosince roku 2009.

Bývalý příslušník ozbrojených sil podle policie po vzájemné domluvě s obviněnými jednateli připravil smlouvy o dílo mezi armádou a jednou z firem na základě fiktivních protokolů o prohlídce vozidel. „Věděl, že prohlídka vozidla nebyla provedena a protokol neodpovídá skutečnosti,“ řekla dnes policejní mluvčí Miluše Zajícová.

„V několika případech zfalšoval také podpisy velitele útvaru na účetních dokladech, na základě kterých bylo proplaceno šest faktur za opravy vozidel výše uvedené firmě,“ dodala mluvčí. Firma poté zakázku postoupila druhé společnosti, jejímž jednatelem je další z obviněných. Opravy na vojenských autech však ve skutečnosti nebyly provedeny nebo jen v podstatně užším rozsahu.

Škodu detektivové z hospodářské kriminálky vyčíslili na 4,8 milionu korun. Případem se zabývala také vojenská policie. „Získali jsme informace nasvědčující spáchání protiprávního jednání. Po shromáždění důkazního materiálu včetně znaleckých posudků jsme věc předali policii,“ řekl mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Bývalý příslušník armády pocházející z útvaru v Lipníku nad Bečvou čelí obvinění ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a podvodu. Z podvodu jsou obviněni i sedmatřicetiletý a čtyřiatřicetiletý jednatel firmy. Hrozí jim až osm let vězení.