Manažeři čelí obžalobě z přijetí milionového úplatku

Karlovy Vary - Okresní soud v Karlových Varech dnes začal projednávat případ dvou manažerů, kteří jsou obžalováni z přijetí milionového úplatku. Vymáhat ho měli na majiteli karlovarské firmy KV-Term v souvislosti se stavbou hotelu v Praze. Kriminalisté zatkli manažery loni poté, co měl jeden z nich převzít peníze v nákupním centru. V případě odsouzení jim hrozí trest od dvou do osmi let. Další jednání v případu bylo stanoveno na 21. února. Soud chce vyslechnout i některé svědky, patrně i z vrcholových manažerů firmy Skanska. Státní zástupce Petr Vošta zatím neupřesnil, jaký trest požaduje. Uvedl, že se o tom bude rozhodovat v průběhu soudu.

Oba muži údajně měli za úplatu umožnit firmě KV-Term předat hotovou práci a uvolnit proplacení faktur. Bývalý projektový manažer společnosti Skanska Martin Kratochvíl, jenž stavbu hotelu řídil, odmítl, že by si někdy o úplatek řekl. Obvinění podle něj může souviset s problémy s prací prováděnou na stavbě firmou KV-Term. Uvedl, že se dostal do sporu s majitelem firmy Romanem Šůlou, protože firma neodvedla stoprocentní práci a zůstaly po ní závady. Skanska tak do odstranění závad část faktur neuhradila.

Druhý z obviněných, Lukáš Matocha, zastupoval na stavbě hotelu investora. U soudu popřel, že by se v případě peněz, které měl převzít od Šůly, jednalo o úplatek. Soud vyslýchal rovněž Šůlu a snažil se dobrat toho, co mohl od manažerů za úplatek získat. Měl jim předat 1,1 milionu korun a přitom výše dosud neproplacených faktur byla asi 700 tisíc. Šůla uvedl, že to chtěl udělat jen proto, aby už měl klid a požadavky manažerů se nestupňovaly. Podle jeho výpovědi přicházela stále další oznámení o nedodělcích a závadách. To Kratochvíl odmítl s tím, že byl vystaven fixní protokol o vadách a nedodělcích, a jak je firma odstraňovala, ubývalo jich.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Z výpovědi Šůly před soudem vyplynulo, že ho měl Kratochvíl žádat o úplatek už poté, co byla společnost KV-Term vybrána v tendru jako dodavatel jedné ze zakázek na stavbě hotelu. Výše kontraktu představovala 25 milionů korun. Pak měl být o peníze žádán ještě asi jednou nebo dvakrát. Na dotaz obhájců, proč už tehdy neinformoval policii nebo Kratochvílova nadřízeného, Šůla odpovídal, že prostě nereagoval. A Kratochvílova nadřízeného neoslovil údajně proto, že měl strach.

Advokáti Šůlovo svědectví zpochybnili

Advokáti obžalovaných Josef Lžičař a Jaroslav Ortman Šůlovo svědectví zpochybnili a označili ho za nevěrohodného, protože své výpovědi mění. Lžičar kritizoval také práci policie, která v případu vybavila Šůlu nahrávací technikou a také penězi na úplatek. „Abych celou věc monitoroval, sledoval a nechal eventuelně doběhnout trestný čin, to si myslím, že není zcela správné,“ řekl ČT Lžičař. Podle obhájců měla nepodložená obvinění na jejich klienty velmi negativní dopad a zkomplikovala jim život.