Policisté odhalili na Novojičínsku jedenáct opilých řidičů

Studénka (Novojičínsko) - Výsledkem letošní první dopravně-bezpečnostní akce novojičínské policie je přistižení jedenácti opilých řidičů za volantem. Policisté se na alkohol za volantem zaměřují stále častěji. Bývá totiž jednou z častých příčin vážných dopravních nehod. Kontrolou na alkohol prošlo dnes ráno mezi Studénkou a Příborem téměř 300 řidičů. Mezi 11 řidiči s alkoholem v krvi byl dnešním rekordmanem muž, který nadýchal 1,45 promile.

„Jedná se o preventivní akci, která už je čtvrtá v pořadí na Novojičínsku. Jen v prvních deseti minutách jsme odchytili prvního řidiče s hodnotou 1,1 promile alkoholu v dechu,“ uvedl mluvčí novojičínské policie Petr Gřes. Kontrolou musel projít každý bez výjimky a některým řidičům se nelíbila.

„Za poslední čtyři akce, které proběhly za poslední tři měsíce, bylo zjištěno průměrně 10 řidičů pod vlivem alkoholu. Určitě je to hodně, ale v poslední době se snažíme akce provádět častěji a zjistili jsme, že došlo k výraznému snížení dopravních nehod pod vlivem alkoholu,“ řekl vedoucí novojičínského dopravního inspektorátu Jaromír Stecula.

Reportáž Ondřeje Skácela (zdroj: ČT24)

Čísla dávají policistům za pravdu. Za poslední tři roky klesl počet dopravních nehod, za které mohl alkohol, na polovinu. Naopak počet řidičů zadržených dřív, než mohli někoho na cestách ohrozit, vzrostl na více než dvojnásobek.

Podobné akce se koncem minulého roku osvědčily. Policisté na Novojičínsku tak v nich chtějí pokračovat i letos a nevylučují přitom, že kontroly budou probíhat častěji.

Vývoj dopravních nehod
Zdroj: ČT24/Policie ČR