Kubek: Nepodpora lékařů znamená podporu korupce

Praha - Prezident České lékařské komory se ostře pustil do vedení resortu zdravotnictví. Řekl, že kdo nepodporuje protestující lékaře, ten podporuje korupci ve zdravotnictví. I když je zdravotnictví podle jeho slov dlouhodobě podfinancované, peníze prý v rezervách jsou. Nejvíc rebelujících lékařů, kteří podpořili výzvu Děkujeme, odcházíme je na Moravě. Právě na dnešek je plánované setkání u kulatého stolu pražského primátora Bohuslava Svobody a ředitelů pražských nemocnic s ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem.

„České zdravotnictví je sice chronicky podfinancované, ale peníze na zvýšení platů jsou v rezervách systému. Tři miliardy korun jsou totiž nejenom tři kilometry dálnice, ale i částka odpovídající jednomu procentu peněz, které protékají systémem zdravotnictví. Peníze mizí na účtech zdravotních pojišťoven, v předražených nákupech léků, zdravotnického materiálu, zboží a služeb a mizí také kvůli chaotické investiční politice,“ uvedl během brífinku Kubek.

Všichni zúčastnění se chtějí domluvit na vzájemné výpomoci zdravotnických zařízení, která bude po odchodu části jejich personálu nutná. Po jednání mají být veřejností známá i definitivní čísla o tom, které lékařské obory budou v pražských nemocnicích nejvíce oslabeny. V odborové akci Děkujeme, odcházíme se rozhodlo podat výpověď z pražských nemocnic podle údajů odborů 560 lékařů, další se prý ještě ale přidávají.

Bohuslav Svoboda:

„Podle předběžných čísel bude Praha schopna vypomoci středním Čechám. Je to standardní. Více než 35 procent pacientů ze Středočeského kraje je léčeno v hlavním městě. Magistrát chce také pomoci při koordinaci se záchrannou službou, protože ta spadá pod správu primátora.“

V Praze je v současné době dvacet osm nemocnic, včetně malých soukromých. V ministerstvem řízených pěti fakultních nemocnicích, Institutu klinické a experimentální medicíny a Nemocnici Na Homolce je 4 190 lékařů, to je většina nemocničních lékařů v hlavním městě. Děkujeme, odcházíme jich plánuje říct 539. Nejvíc z nich odchází z Fakultní nemocnice Na Bulovce. Naopak třeba na Homolku nebo do vojenské nemocnice nepřišla ani jedna výpověď. I tak ale o odchodu uvažuje nebo uvažoval každý sedmý pražský lékař.

„Problém vzniká hlavně v nemocnici Na Bulovce, kde podává výpověď třetina lékařů, dále třeba v Thomayerově nemocnici. Z mé kmenové, tedy vinohradské nemocnice odchází z 200 lékařů zhruba 80,“ řekl ve Studiu 6 Svoboda. Jako primátor chce během schůzky hlavně zprostředkovat vzájemnou domluvu nemocnic a případně zajistit výpomoc pražských lékařů v jiných krajích. V úvahu připadá hlavně Středočeský kraj. 

Ke konci roku bylo v celé republice podáno podle údajů ministerstva 3 772 výpovědí. Pokud je lékaři nestáhnou, nepřijdou 1. března do práce. Ve druhé fázi kampaně chtějí odboráři získat další tisícovku výpovědí. Lékaři také budou vypovídat dohody o pracovní činnosti, které jim umožňují větší množství přesčasů. Tyto výpovědi mají dvoutýdenní výpovědní lhůtu.