Langerovo vnitro dalo zakázku firmě známého

Praha – Zakázku na praní uniforem bez výběrového řízení v hodnotě 54 milionů korun získala v roce 2008 od ministerstva vnitra (MV) společnost Dočista. Firma patřila známému tehdejšího ministra vnitra Ivana Langera (ODS) Tomáši Paclíkovi, ten tvrdí, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži. Hospodářské noviny (HN), které o celé věci informují, doplnily, že firma si od ministerstva také za 5 tisíc korun měsíčně pronajala areál kolínské prádelny, podle znalců měl však nájem činit alespoň 210 tisíc korun. Detaily tohoto a dalších tendrů zveřejní ministerstvo v pondělí. Resort už ale uvedl, že smlouvu s firmou Dočista neobnoví. Současný ministr Radek John dnes také oznámil, že jeho úřad bude od února zveřejňovat vše o veřejných zakázkách úřadu a jemu podřízených organizací.

Na podezřelou smlouvu podle HN upozornil forenzní audit, který loni v říjnu zadalo nové vedení ministerstva vnitra. „Smlouva na praní prádla byla podepsána bez vypsání veřejné zakázky, navíc byla uzavřena s nevhodným subjektem bez odpovídajících referencí,“ konstatovali ve zprávě auditoři. Paclíkova firma Dočista vznikla v lednu 2008, o dva měsíce později už s Langerovým vnitrem uzavřela smlouvu. Živnostenské oprávnění na praní prádla si zapsala až v den podepsání kontraktu.

Podle listu se Langer a Paclík dobře znají z Olomouce. Už od konce devadesátých let si Paclík pronajímá v Langerově olomouckém domě prostory pro svou firmu na daňové poradenství, oba se také například stali kmotry monografie jednoho z olomouckých výtvarníků.

Ivan Langer:

„Zásadně odmítám spekulace o tom, že bych jakýmkoli způsobem do této věci zasahoval. Osobně se mě dotýkají fámy tak přízemního charakteru.“

Paclík nepopírá, že se s Langerem zná, tvrdí ale, že zakázku získal v řádné veřejné soutěži. Původně chtěl prý především koupit budovu ministerské prádelny, ale nakonec musel převzít provoz i s nájmem. „My jsme akceptovali podmínky, které vyhlásilo ministerstvo. Ale to nebyla naše chyba, to byla chyba těch, co to vyhlašovali,“ reagoval. Popřel však, že by řízení organizoval Langer, vyloučil také, že by mu známost s exministrem pomohla. Spojitost se zakázkou popírá i bývalý ministr. Odprodej prádelny však skutečně nařídil přímo Langer. „Byl pokyn od ministra, že se všechny věci jako prádelny a cukrárny mají zrušit, dát pryč,“ řekl Oldřich Vytiska, bývalý šéf ministerské organizace, s níž Paclík podepisoval smlouvu.

Podle auditu měla firma od ministerstva za tři roky vyinkasovat 54 milionů korun. Paclík se ale brání, že měli vysoké náklady na údržbu areálu a nákup nového zařízení. „Peníze, které do toho naše společnost investovala, v tuto chvíli vypadá, že vůbec nedostane zpátky,“ řekl ČT. John dodal, že právníci nyní analyzují, která fakta z auditu jsou na trestní oznámení.

Vnitro bude zveřejňovat vše o zakázkách na webu

Ministerstvo vnitra začne od února nad rámec zákona zveřejňovat veškeré informace o veřejných zakázkách úřadu a jemu podřízených organizací. Cílem opatření je zmenšit prostor pro případné úplatkářství. Na konferenci o korupci to dnes ve sněmovně řekl ministr vnitra Radek John (VV).

Vnitro bude dávat na své internetové stránky například zadání zakázek, kritéria hodnocení, seznam členů výběrových komisí, jejich hlasování a zdůvodnění výběru jedné z nabídek. „Vše bude zveřejněno. Jak zadání, tak podmínky, jak bylo hodnoceno, kdo jak hlasoval, jaké byly nabídkové ceny, jaká je výsledná vítězná cena,“ uvedl John. Zpřísní se podle něj i kritéria pro zadávání malých zakázek. Jasný schvalovací proces má vést k tomu, aby se velké zakázky nerozdělovaly na menší. Vnitro bude dvakrát ročně zveřejňovat zprávu o kontrole veřejných zakázek.

  • Kauza firmy Dočista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2239/223831.jpg
  • Dočista autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2239/223828.jpg
  • Nová pravidla u malých zakázek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2239/223841.jpg