Radní sv. Víta - katedrály všech, se sešli u korunovačních klenotů

Praha - Prezident, premiér, pražský arcibiskup a další držitelé klíčů od korunní komory si dnes dopoledne prohlédli místo uložení českých korunovačních klenotů. Na Pražském hradě se sešli na první schůzce Rady katedrály svatého Víta, která vznikla v rámci loňské dohody státu a církve o společné správě katedrály. Pražský arcibiskup Dominik Duka před slavnostním otevřením korunní komory v kapli svatého Václava připomněl, že chrám je symbolem církve, ale i české státnosti.

„Katedrála je každého občana, který si je vědom odpovědnosti k dějinám této země,“ řekl Duka. Držitelé sedmi klíčů potřebných pro vyzvednutí korunovačních klenotů, tedy prezident, premiér, pražský arcibiskup, předsedové obou komor Parlamentu, probošt Metropolitní kapituly u sv. Víta a primátor Prahy, po Dukově krátkém proslovu postupně odemkli korunní komoru a společně do ní sestoupili.

Korunovační klenoty ale neviděli, protože zůstaly uložené ve svých schránkách. Za několik minut se vrátili a komoru opět zamkli. „Stáli jsme tam převážně v tichém úžasu a dívali se na klenotnici,“ popsal předseda Senátu Milan Štěch. České korunovační klenoty uvidí klíčníci zřejmě až v roce 2013, kdy se v obvyklém pětiletém intervalu znovu vystaví pro veřejnost.

Původní tradice klíčníků sahá až do patnáctého století

Ustavení rady bylo součástí dohody státu a církve o společné správě katedrály, kterou Klaus a arcibiskup Dominik Duka podepsali loni v květnu. Po loňských parlamentních a komunálních volbách se většina držitelů klíčů obměnila, do nejvyšších státních funkcí i vedení města nastoupily nové tváře.

Loňskou dohodou státu a církve skončil letitý spor o katedrálu svatého Víta. Katolická církev oznámila, že nebude pokračovat v soudních sporech o vlastnictví katedrály. Správa Pražského hradu podle dohody poskytla církvi, konkrétně Metropolitní kapitule sv. Víta, nemovitosti, které potřebuje pro užívání katedrály. Jde o dvě budovy v areálu Pražského hradu - Staré proboštství a Mladotův dům. Hrad nadále o tyto nemovitosti pečuje, hradí provoz budov i katedrály ze svého rozpočtu.

Držitelé klíčů dnes mluvili i o nových varhanech nebo o možném odlití tří zvonů, roztavených za první světové války. „Já bych si dovedl dobře představit, že by Praha třeba jeden zvon v částce kolem jednoho milionu profinancovala,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda.

Rada katedrály sv. Víta
Zdroj: ČT24