Volby v Českém Těšíně opět šetří policie, stěžují si i strany

Český Těšín (Karvinsko) – Opakované volby v Českém Těšíně opět provází stížnosti. Karvinští policisté už shromáždili několik poznatků, které poukazují na podezřelé okolnosti jejich průběhu. Do konce týdne rozhodnou, zda budou svědectví dále prověřovat. Některé strany a sdružení proto chtějí průběh voleb napadnout. Podle SOS pro Český Těšín docházelo ke skupování hlasů ODS a ČSSD. Stížnost k soudu ale podají i sociální demokraté. Důvodem je podle nich opětovné skupování hlasů sdružením SOS pro Český Těšín a pomluvy místní ČSSD.

„Musíme získané informace a indicie konzultovat se státním zastupitelstvím. Pak rozhodneme,“ uvedla mluvčí karvinské policie Zlatuše Viačková. Na policii se obrátilo několik lidí. Jednalo se převážně o anonymní a telefonická oznámení. „Většinou to byly informace, které poukazovaly na manipulaci s hlasy,“ vysvětlila Viačková. Policie je nyní povinna svědectví předložit státnímu zastupitelství, které by případné vyšetřování dozorovalo. „Uvidíme, zda důkazy a poznatky budou dostatečné pro zahájení trestního řízení,“ dodala mluvčí.

Lednové volby vyhrála v Českém Těšíně KDU-ČSL před ČSSD a SOS pro Český Těšín. Opakování hlasování nařídil soud kvůli kupčení s hlasy voličů v podzimních volbách. Podle nevládní organizace Transparency International (TIC), která volby monitorovala, se ale hlasy kupovaly znovu. „Pozornost byla oproti podzimním volbám vyšší, takže to pro organizátory bylo složitější. Lidé dostávali zhruba 1000 až 1500 korun,“ řekl v sobotu projektový vedoucí TIC Stanislav Beránek. Hlasy se podle něj kupovaly pro dvě strany – SOS pro Český Těšín a ČSSD.

Marian Kuś

„Máme poznatky, že některé stavební firmy skupovaly hlasy pro ODS. Navíc i několik lidí přislíbilo, že před soudem dosvědčí, že jim bylo za hlas pro ODS nabídnuto 1000 korun.“

Lídr SOS v Českém Těšíně Marian Kuś tvrdí, že má konkrétní důkazy o tom, že ODS hlasy nakupovala. Občanští demokraté to ale odmítají. „U ODS máme konkrétní, doložitelné poznatky. U ČSSD vycházíme z informací monitoringu dohlížitele – členů nevládní organizace Transparency International,“ poznamenal Kuś. Lídr ODS a místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny to ale popírá: „ODS nenakupovala a ani nikdy nebude kupovat. Je to naprostý nesmysl. Jde o další lež, kterou pan Kuś šíří.“

Lídr strany SOS pro Český Těšín
Zdroj: ČT24