Hongkong se zbaví tradičních dřevěných tramvají

Hongkong – Z ulic Hongkongu během letošního roku zmizí tradiční dřevěné tramvaje. Víc než sto let staré vozy, které jsou kromě svého věku unikátní i dvěma podlažími, nahradí novější modely. Město totiž šetří a úsporám nesmí stát v cestě ani tradice a jeden ze symbolů města. Hongkong ale není jediné město, které se svého dopravního unikátu zbavuje. Například nedávno z londýnských ulic zmizely původní dvoupodlažní autobusy routemastery.

Hongkongské tramvaje budou i nadále dvoupodlažní, nová generace ale bude mít modernější design. Místo dřeva bude hliník, náhradou klasických turniketů, ve kterých se cestující se svými zavazadly často zasekli, budou elektronicky ovládané dveře. Tramvaje jsou v Hongkongu oblíbené místními lidmi i turisty – nejenom jako dopravní prostředek, ale také jako atrakce nebo životní koníček. „Staré tramvaje mají historickou hodnotu. Dřevěné židle a rámy oken nám jakoby vypráví příběh. Nový design už je z dnešní doby,“ shrnul fanoušek tramvajového provozu Eric Lee.

Dvoupodlažní tramvaje denně přepraví přes dvě stě tisíc cestujících. Podle odhadů provozovatele linek společnosti Hong Kong Tramways vyjde obnova vozového parku na víc než deset milionů dolarů. Dopravce je ale přesvědčen, že je nákup nových vozidel nutný. Staré tramvaje jsou sice populární, ale náročné na údržbu. „Jejich údržba je velmi drahá. Každé čtyři roky jsme museli tramvaje úplně rozdělat. Proto jsme se rozhodli dřevo vyměnit za hliník – je odolnější,“ uvedl manažer společnosti Hong Kong Tramways Steven Chan.

Tramvajová doprava v Hongkongu by měla také podražit. Vlastník firmy Hong Kong Tramways – mocná francouzská dopravní společnost Veolia Transport – chce zvýšit cenu jízdného v přepočtu z pěti na šest korun.

Hongkong se zbaví tradičních tramvají (zdroj: ČT24)