Platy duchovních zmrazeny do roku 2014

Praha - Stát se podle zpravodajského serveru iDnes.cz dohodl s církvemi na zmrazení platů duchovních do roku 2014. Ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09) podepíše ve středu se zástupci církví deklaraci, v níž se obě strany zavazují nenavyšovat objem peněz na platy duchovních. Finance budou zmrazeny k říjnu loňského roku. Pro církve to podle iDnes.cz znamená, že do roku 2014 budou ročně dostávat na platy duchovních více než jednu a čtvrt miliardy korun. Na rozdíl od minulosti tyto peníze ale už stát nebude každoročně navyšovat podle toho, kolik duchovních církve zaměstnávají.

Server píše, že počet duchovních se za poslední roky stále zvyšuje. Například v roce 2000 jich bylo 3 500, předloni už 4 755 a stát na jejich platy vydával o 700 milionů více. „Budeme moci snadněji hospodařit, protože prostředky budou dopředu známy. Negativem je podvázanost navyšování duchovních. Nedomnívám se ale, že je to záležitost, která by měla mít praktické dopady na věřící,“ řekl iDnes.cz hlavní ekonom pražského arcibiskupství Karel Štícha.

Deklarace není právně vymahatelná

Deklaraci by měl podepsat Besser, pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví v ČR Joe Ruml a tajemník Federace židovských obcí v České republice Tomáš Kraus. Dokument připravilo ministerstvo kultury, které se však k jeho obsahu až do podepsání odmítá vyjadřovat.

Deklarace není podle serveru právně vymahatelná a církve předběžně počítají, že by mohla platit kratší dobu než do roku 2014. „Může se stát, že bude platit rok dva a poté přijdou jiné podmínky, které byly dojednány v rámci majetkového vyrovnání,“ upozornil Ruml.

Církve se chtěly ubránit krácení peněz

Podle serveru svedly obě strany k dohodě dva důležité okamžiky: snaha posunout jednání o majetkovém vyrovnání mezi státem a církvemi a úspory státní pokladny. Vláda deklarovala, že sníží platy úředníků, a krácení peněz hrozilo také kněžím nebo rabínům. Proti tomu se ale církve ohradily a vznikl oboustranný kompromis. „Duchovní nejsou státní úředníci, takže není důvod, aby se s nimi zacházelo jako s ostatními. Proto vykrystalizovala dohoda zmrazit objem prostředků, které jdou na platy duchovních,“ řekl iDnes.cz Kraus.

Kabinet Petra Nečase (ODS) si narovnání vytkl jako jednu z priorit a v koaliční smlouvě i programovém prohlášení se zavázal, že tuto otázku uzavře co nejdříve. Besser již dříve uvedl, že vládě by řešení této otázky mohl předložit do letošního června. Podle Krause by stát mohl na jaře znát složení komisí, které by návrh dolaďovaly. „V minulé vládní konstelaci byly dvě. Jedna byla expertní, kde byli zástupci církví. Druhá vládní, s experty na vládní úrovni. Předpokládáme, že něco takového bude fungovat i nyní,“ uvedl.

  • Dominik Duka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1562/156189.jpg
  • Rada katedrály sv. Víta autor: Nosek Milan, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2237/223670.jpg