Děláte všechno možné, jen ne to, co máte? Možná jste nemocní

Praha - Co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří a zítra máš volno. To slýcháváme nejen od svých studujících dětí, občas tak jednáme i my dospělí. V mnohých případech nejde přitom o lenost, ale nemoc pod názvem prokrastinace, neboli chorobné odkládání povinností. Touto chorobou trpí každý desátý Čech a mezi studenty dokonce až třetina z nich. Nemocným od začátku roku pomáhá internetová poradna a zájem o ni je podle odborníků překvapivě velký.

Řídíte se heslem „Čím později, tím lépe? Otevíráte skripta ne dříve než dva dny před zkouškou? Děláte všechno, jen ne to, co byste měli?“ Pokud jste odpověděli alespoň dvakrát ano, tak je velmi pravděpodobné, že trpíte tzv. prokrastinací. Vypadá jako obyčejná lenost, ale podle psychiatrů to je ale nemoc. Její pojmenování vzniklo z latinského spojení procrastinare – po a zítřejší, tedy: nechat na zítřek.

Prokrastinace je výrazná a chronická tendence odkládat plnění povinností a úkolů na pozdější dobu. Tato vlastnost se projevuje hlavně u lidí, kteří nejsou nuceni vnějšími podmínkami ke splnění svých povinností a mohou si organizovat svůj čas tak, jak chtějí. Tento syndrom postihuje převážně vysokoškolské studenty, kteří celý semestr vymetají kluby, brouzdají nočním městem a teprve když zjistí, že mají problém s velkým P, tak se začnou pokoušet o nemožné.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Michal Miovský, vedoucí centra adiktologie, Psychiatrická klinika 1. LF UK:

„Největší rozdíl mezi prokrastinací a leností je to, že to není otázka vašeho rozhodnutí, že se na to nevykašlete, vy to prostě udělat chcete, ale ono se vám to nedaří.“

Podle odhadů trpí chorobným odkládáním povinností až 10 procent dospělých a u studentů VŠ je to až 20 až 30 procent.

Typický den…

„Učím se na zkoušku a přitom prostě dělám hromadu blbostí, které dělat nemám. Nevydržím u toho sedět. Jdu do ledničky, něco si vezmu… pak vidím nádobí ve dřezu, to by bylo fajn, kdyby bylo umytý. Tak ho umeju. Vracím se ke stolu, tam mám bordel, tak to poklidím,“ popsal například student účastnící se výzkumu o prokrastinaci svůj typický den.


Zjistěte, zda náhodou nepatříte mezi prokrastinátory: Poradna pro závislosti a prokrastinaci

Zatímco v USA s konceptem prokrastinace pracují odborníci už 40 let, v České republice se její léčba teprve rozjíždí. Od 3. ledna funguje na internetu poradna a jednoduchý test ukáže, jak moc je prokrastinace rozvinutá. A svépomocný program pak postiženým pomáhá se léčit. „Nás to docela překvapilo, že o to je zájem, že se tam spousta lidí zalogovala a zkouší si tam svépomocný program,“ dodává Petra Holcnerová, vedoucí projektu online adiktologické poradny.

Nemoc se může rozvinout až do takového stadia, kdy prokrastinátor není schopen ani nakoupit. Vědci ale přiznávají, že samotným problémem je možná i to, že nemoc vůbec popsali - některým takzvaným pacientům totiž hraje přesně tahle diagnóza do karet.

Vydáno pod