Porod: sterilní nemocnice, nebo klidný domov s rizikem?

Praha – Téma domácích porodů vyvolává stále rozporuplné reakce. Lékaři je odmítají jako hazard se zdravím matky i dítěte, řada žen je ale ochotná toto riziko podstoupit kvůli klidnému a příznivému prostředí domova, kde se cítí nejlépe. Viceprezidentka Asociace porodních asistentek Marie Vnoučková připouští, že riziko nelze nikdy stoprocentně vyloučit. Stěžejní prací porodní asistentky je ale podle ní především podporovat ženu v jejím rozhodnutí. Domácí porod už se ale poprvé dostal i před soud. Dnes začalo líčení s prezidentkou Unie porodních asistentek Ivanou Königsmarkovou, kterou žalobkyně viní z toho, že neoprávněně vedla komplikovaný domácí porod, při kterém se novorozenec dusil.

Vedoucí porodního sálu z Ústavu pro péči o matku a dítě Petr Velebil nepopírá, že domácí prostředí poskytuje ženám některé atributy, které jsou zejména pro psychiku rodičky i jejího okolí výhodné a příznivé. Porod doma ale podle něj není pro budoucí matku a dítě tím nejbezpečnějším. „Proto se odborná společnost snaží působit na těhotné ženy, aby raději volily porod ve zdravotnickém zařízení, které je připraveno a vybaveno na řešení náhlých a neodkladných situací,“ řekl ve Studiu 6. K případu paní Königsmarkové se ale vyjadřovat nechtěl, to podle něj nyní přísluší soudu.

Petr Velebil

„I když máme rodičky, které jsou úplně zdravé, a jejich těhotenství probíhalo normálně přirozeným způsobem a stejně začne i porod, přesto může dojít k některým situacím, které vyžadují řešení v řádu několika málo minut. Pokud pomoc není poskytnuta, může dojít i k postižení dítěte nebo rodičky.“

Většina porodů končí dobře a probíhá bez komplikací, ať žena rodí kdekoliv. „Víme, že riziko je i v nemocničním prostředí, ale je výrazně nižší než v prostředí domácím,“ domnívá se Velebil. Jako příklad uvedl předčasné odloučení lůžka, ke kterému může dojít bez jakýchkoli předchozích varovných signálů: „Je to situace, kdy dojde k okamžitému přerušení zásobování miminka kyslíkem. Pokud není provedena okamžitě operace, nejlépe do deseti minut, nejsme schopni zabezpečit, že miminko neumře.“ I kdyby byl v takovém případě u porodu lékař i anesteziolog, jsou podle něj v domácích podmínkách stejně bezmocní. V České republice postihne odloučení lůžka ročně 50 žen, jedno až dvě děti přitom zemřou. „Kdyby k tomu došlo v domácnosti, tak si troufám říci, že úmrtnost bude stoprocentní,“ uzavřel.

Viceprezidentka Asociace porodních asistentek Marie Vnoučková připouští, že riziko při domácím porodu nelze nikdy vyloučit. Stěžejní prací porodní asistentky je ale podle ní podporovat ženu v jejích rozhodnutích. Vedle objektivní míry rizika se asistentka musí opírat i o subjektivní zhodnocení toho, jak žena psychicky vnímá některé věci. Ženy, které chtějí rodit doma, zde stále jsou. Celé situaci by proto podle Vnoučkové mnohem více pomohlo, kdyby se o ní více mluvilo. Vyzdvihla především dialog s ministerstvem zdravotnictví. „Je velmi účelné, aby žena měla objektivní a realistickou představu o porodu, ať probíhá kdekoliv,“ řekla ČT.

U soudu se začal řešit komplikovaný domácí porod

Kompletní statistiky o tom, kolik žen si zvolí domácí porod a jak dopadl, zatím nejsou. Chybí i jasná pravidla, za jakých podmínek může být domácí porod proveden. Ministerstvo zdravotnictví už ale chystá vyhlášku, která podmínky domácích porodů zpřísňuje. Asistentka u sebe nově bude muset mít lékaře a také prakticky stejné vybavení jako porodnice. Pravidla pro vedení porodu jsou ale podle Velebila stejná v jakémkoliv prostředí. „Celý problém spočívá v tom, že jsou náhlé situace, které žádná pravidla ani předcházející opatření nejsou schopná odhalit,“ dodal.

Soud dnes začal projednávat případ údajného pochybení prezidentky Unie porodních asistentek Ivany Königsmarkové. Žena vinu odmítá. Nic podle ní nenasvědčovalo tomu, že nastanou komplikace. Obžaloba ji ale viní z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a hrozí jí až čtyři roky. Událost se odehrála v červenci 2009. Königsmarková asistovala u porodu doma, který ale skončil příjezdem záchranné služby. „Leželo tam na zádech mimino, které bylo úplně modré… To dítě bylo v podstatě mrtvé, když jsme přijeli,“ popisovala lékařka. Dítě se jí podařilo „rozdýchat“, následně putovalo do porodnice. Podle lékařů byl chlapec podchlazený a vystaven nedostatku kyslíku. Podle prognózy se nebude nijak vyvíjet. „Nevidí, neslyší, reaguje na dotek…Nedrží hlavu, nepohybuje se, jenom leží,“ uvedla jeho matka. Zároveň však připustila, že se „zodpovědnou asistentkou“ by do domácího porodu šla znovu.

Matka: Se zodpovědnou asistentkou bych do toho šla znovu

Podle státní zástupkyně Ivy Brücklerové nezajistila asistentka dostatečnou péči o dítě, které během porodu vdechlo zkalenou plodovou vodu: „Prováděla pouze dýchání z úst do úst a nosu novorozence, a to bez důkladného odsátí jeho dýchacích cest.“ Podle obžaloby navíc žena vůbec porod neměla vést, protože k tomu neměla platné oprávnění. Königsmarková prohlásila, že platnou registraci sice nemá, je ale způsobilá porody vést. Ročně asistuje asi u 70 domácích porodů. Soudkyně poté uložila státní zástupkyni, aby nechala prověřit, zda se tím nedopouští neoprávněného podnikání.

Vydáno pod