Prodej letounů a bytů má armádě přinést přes dvě miliardy

Praha – Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) dnes oznámil záměr prodat celkem 36 podzvukových bitevníků L-159 Alca, přes tisícovku nepotřebných armádních bytů a další movitý i nemovitý majetek. Výnosy z prodeje by podle ministra a jeho generálního sekretáře Jana Vylity měly dosáhnout na 2,2 miliardy korun. O prodeji letounů se jedná mimo jiné s Irákem.

Podle Vondry se o prodeji 36 strojů, které české vojenské letectvo nepotřebuje, nyní intenzivně vyjednává se dvěma zeměmi. Ministr nechtěl uvádět podrobnosti, řekl jen, že jednou z těchto zemí je Irák. „Jsme tak daleko, jako jsme ještě nikdy nebyli. Je tu naděje, že se nám podaří v letošním roce tento velký úkol vyřešit,“ zdůraznil. Stroje se přitom ČR neúspěšně snaží ve světě uplatnit už několik let.

Vondra dnes novinářům řekl, že do poloviny roku resort představí plán ochrany českého vzdušného prostoru, a zopakoval plán zveřejnit na jaře takzvanou Bílou knihu s koncepcí armády pro příští roky.

Základní body chystané Bílé knihy Armády ČR (AČR):

  • Optimalizovat systém velení a řízení v AČR (redefinice struktury velitelů a manažerů v armádě)
  • Návrh kariérního řádu pro vojáky v AČR
  • Redefinice schopností a možností AČR
  • Reforma akvizičního systému
  • Změna systému kontroly a řízení v AČR (revize byrokratického aparátu)

Podle Vylity by stát prodejem bitevníků a 1 400 armádních bytů v Praze měl získat 1,5 miliardy korun. Dalších přibližně 700 milionů by měl přinést prodej 350 různých komodit movitého majetku, celkem 750 tisíc položek, a 300 pozemků a nemovitostí v pořizovací ceně 3,6 miliardy korun. Podle generálního sekretáře rezortu obrany není racionalizace armádního majetku vůbec jednoduchá. „Pro představu, máme majetku za 190 miliard korun v pořizovacích hodnotách…, představuje to zhruba půl milionu položek. Tento majetek je zhruba z šedesáti procent odepsán,“ uvedl Vylita.