Ukrajinský exministr hospodářství získal v Česku politický azyl

Praha – Ukrajinský exministr hospodářství Bohdan Danylyšyn získal v Česku politický azyl. Na Ukrajině je totiž obviněn ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek. Bývalý ministr ale vinu odmítá a hovoří o politickém pozadí případu, stíháni jsou i někteří další členové někdejší vlády Julije Tymošenkové. Danylyšyn byl před časem v Česku zadržen na základě mezinárodního zatykače a od té doby je ve vazbě, o jeho propuštění teď může rozhodnout státní zastupitelství.

Česká policie muže zadržela 18. října, o dva dny později jej městský soud poslal do předběžné vazby. Danylyšyn si proti tomu podal stížnost a zároveň opakovaně požádal o propuštění z vazby na kauci. Soudy mu ani v jednom nevyhověly.

Danylyšyn působil ve vládě bývalé premiérky Julije Tymošenkové od konce roku 2007 do jejího loňského pádu. Na Ukrajině ho viní ze zneužívání ministerských pravomocí při sjednávání státních zakázek, státu údajně způsobil škodu ve výši 13,9 milionu hřiven (31 milionů korun). Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká už dříve s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že je podezřelý z toho, že v roce 2007 zvýhodnil firmu, která dodávala státu maziva a paliva. Podle ukrajinského tisku jde v případu o dojednávání zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž o podezřelý kontrakt na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Danylyšyn veškerá obvinění odmítá.

Události, komentáře o Danylyšynovi (zdroj: ČT24)

Za vším je prý pronásledování opozice

Ukrajinská opozice označuje kriminalizaci Danylyšynova ministerského působení za projev politického pronásledování, jemuž chce nynější vláda prezidenta Viktora Janukovyče vystavit vlivné reprezentanty opozice. Janukovyč v minulosti už mnohokrát označil vládu Tymošenkové za zkorumpovanou a obvinil ji, že na Ukrajině rozkradla miliony. Tymošenková a její stoupenci naopak tvrdí, že všechna obvinění jsou součástí politické perzekuce ze strany nové vlády. Ukrajinská prokuratura v prosinci zatkla i bývalého ministra vnitra Jurije Lucenka, zadržen byl i bývalý ministr životního prostředí Hryhorij Filipčuk.

Samotná Tymošenková je obviněna z údajného zneužití fondů ve výši kolem 300 milionů dolarů (asi 5,7 miliardy korun), které Ukrajina získala za prodej nevyužitých emisních povolenek Japonsku.

Ukrajinská opozice rozhodnutí Prahy vítá

Poskytnutí azylu Danylyšynovi je podle ukrajinské opozice potvrzením faktu, že Česko uznává existenci politických represí na Ukrajině namířených proti ní. Prohlásil to dnes místopředseda parlamentní frakce opozičního Bloku Julije Tymošenkové Andrij Škyl. Vládní poslanci naopak nad rozhodnutím českého ministerstva vnitra vyjádřili lítost. Oficiální místa se zatím nevyjádřila a čekají, až obdrží z Prahy oficiální informaci.