Recept na efektivnější zdravotnictví: více lůžek pro následnou péči

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) už zítra dostane na stůl recept jihomoravského hejtmana, jak zefektivnit nemocniční péči. Materiál, který má k dispozici i Česká televize, počítá s tím, že by se specializovaná a drahá péče přesunula pouze do fakultních nemocnic a krajská zdravotnická zařízení by pak volná lůžka nabídla hlavně na doléčení. Tato změna by měla celý zdravotnický systém zefektivnit, Jihomoravský kraj odhaduje, že ročně uspoří až 1,5 miliardy korun.

Kraj chce na páteční schůzce přesvědčit ministra zdravotnictví o výhodách plánu pro celou síť veřejných nemocnic. „Tam, kde je podobná péče levnější, tak zůstane zachována, a tam, kde je dražší, tak se poskytovat nebude. Rozhodně to ale nemůže jít na úkor dostupnosti,“ uvedl k nové zdravotnické koncepci hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle jihomoravského radního Stanislava Juránka (KDU-ČSL) je v Jihomoravském kraji zhruba 900 přebytečných lůžek, která mohou být využita k následné péči. 

V celém Česku je pak k dispozici 55 tisíc lůžek pro akutní péči a jen sedm tisíc pro léčbu následnou. Podle odborníků je přitom nutné tento poměr změnit, a to hlavně kvůli stárnutí populace. Zatím se tak pacienti v Česku běžně nechávají doléčit na lůžcích určených pro akutní péči, to je ale dražší. „Máme polovičku akutních lůžek navíc, která by měla sloužit jiným účelům, než v současné době slouží,“ uvedl zdravotnický expert Všeobecné zdravotní pojištovny Pavel Vepřek.

Reportáž Markéty Šenkýřové (zdroj: ČT24)