Doklady o policejní prádelně byly nejspíše skartovány

Praha - Zařízení služeb pro ministerstvo vnitra (ZSMV) nemůže najít doklady o tom, za jakých okolností získala firma Dočista zakázku v hodnotě 54 milionů na praní prádla pro resort. Před nástupem nového vedení se prý v úřadu uskutečnila skartace dokumentů. Dnes o tom informovaly Hospodářské noviny. Firma, kterou vlastní blízký známý bývalého ministra vnitra Ivana Langera (ODS) Tomáš Paclík, získala tuto zakázku bez výběrového řízení v době, kdy stál Langer v čele úřadu. Na podezřelou smlouvu upozornil forenzní audit, který loni v říjnu zadalo nové vedení rezortu. S firmou již smlouva prodloužena nebude, místo toho vnitro vypíše veřejnou soutěž.

„V tuto chvíli tady žádné papíry k nějakému výběrovému řízení nejsou,“ řekl současný šéf ZSMV Tomáš Homola. Po svém nástupu do funkce se dozvěděl, že před jeho příchodem se v zařízení uskutečnila „divoká skartace“. Kdo mohl důležité listiny zničit, zpětně zjistit nelze, protože v úřadu přestala existovat i evidence návštěv a pohybu zaměstnanců. „V důsledku toho nepoznám, kdo a jestli se podílel na skartaci,“ dodal Homola.

Paclík tvrdí, že jeho firma vyhrála v řádném výběrovém řízení. Novinářům z HN Paclík slíbil, že smlouvu na zakázku dodá, na schůzku však dokumenty nepřinesl. „Právníci mi řekli, že je tam doložka mlčenlivosti,“ vysvětlil. Exministr Ivan Langer spekulace o tom, že by svému známému zakázku zařídil, odmítá.

Firma Dočista za tři roky vyinkasovala za praní uniforem 54 milionů korun. Od ministerstva si na to pronajala areál kolínské prádelny za 5 000 korun měsíčně, podle znalců měl však nájem činit alespoň 210 000 korun. Paclík uvedl, že o zakázku na praní zájem neměli, šlo jim hlavně o koupi prádelny. „K tomu byl ale závazek převzít zaměstnance, praní a stroje,“ řekl.

Kauza firmy Dočista
Zdroj: ČT24