Nečas: Peníze z reformy dostanou zdravotníci

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) slíbil, že peníze ušetřené reformou zdravotnictví půjdou na platy zdravotníků. Oznámil to po dnešním jednání s prezidentem České lékařské komory (ČLK) Milanem Kubkem, který potvrdil, že lékaři reformy podporují. Peníze na platy jsou podle šéfa lékařů ve zdravotnictví, není třeba je brát odjinud. Nečas potvrdil, že žádné peníze navíc do zdravotnictví nepůjdou.

„Vláda má naprosto minimální manévrovací prostor z hlediska veřejných zdrojů. Je evidentní, že spuštění platové eskalace v jakékoliv skupině financované z veřejných zdrojů by mohlo působit jako jistý domino efekt,“ uvedl Nečas. Peníze lze podle Kubka získat především zrychlením revize cen léků a tím, že nebudou registrovány léky, které nemají doloženou lepší účinnost a přitom jsou velmi drahé. „Potřebné peníze se dají rychle ušetřit tím, že se udělá pořádek v lékové politice, v tom, za jakých podmínek nakupují nemocnice zboží a služby a podobně,“ prohlásil Kubek. Dále je podle něj třeba mobilizovat peníze ze základních fondů pojišťoven.

Podle šéfa sdružení soukromých lékáren Marka Hampla ale další snižování nákladů na léky ohrozí lékárenskou péči o pacienty, proto lékárníci odmítají, aby se hledaly zdroje pouze u nich. Podobně hovoří i prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Podle ně žádné peníze na základních fondech pojišťoven zbytečně neleží. Pojišťovny z nich dorovnávají propad ve výběru pojistného, loni daly 7,5 miliardy, letos to budou 3,5 miliardy.

Brífink Petra Nečase a Milana Kubka (zdroj: ČT24)

„Odborová akce Děkujeme, odcházíme působí jako hráz naděje. Lékaři věří, že nastartuje reformu, která nezapomene ani na ně,“ uvedl Kubek s tím, že pokud se reforma neuskuteční, vlna exodu lékařů bude nevídaná. Znovu zopakoval, že doktoři do zahraničí odcházet nechtějí, ale chtějí lepší pracovní podmínky.

Stavovská organizace sdružující 46 000 lékařů nemůže podle Kubka ovlivnit to, aby lékaři neodcházeli z nemocnic. To může podle něj jen vláda. Kubek podporuje požadavek odborářů, aby lékaři měli trojnásobek průměrného platu v zemi. Nyní mají kolem 50 000 korun i se službami a přesčasy, chtějí 70 000 základního platu.

Aktuálně chce odejít z nemocnic k 1. březnu téměř 4 000 lékařů, v nemocnicích jich pracuje podle různých čísel statistiků 12 000 až 18 000. V některých krajích hrozí rozpad péče.

Kubek představil Nečasovi reformu podle ČLK

Podle Kubka čelí české zdravotnictví nejvážnější krizi za posledních dvacet let. Současnou vládu Petra Nečase z toho ale nevidí. Ta podle něj problémy pouze zdědila dvacet let neřešené problémy.

Reforma podle ČLK je rozdělena do dvou fází - v první by krizový management měl získat ztracenou důvěru lékařů, tím i čas a podporu pro reformy. Rychlá úsporná opatření by přinesla zvýšení platů lékařů. Ve druhé fázi reformy podle návrhu ČLK by pak mělo postupně vzniknout stabilní a předvídatelné prostředí pro poskytování zdravotní péče.

O situaci ve zdravotnictví dnes jedná i ministr Leoš Heger (TOP 09) s hejtmany v Brně na zasedání Asociace krajů. Jihomoravský hejtman Michal Hašek chce s ministrem probrat i systémové změny krajského zdravotnictví. Bez nich prý není možné dosáhnout větších úspor a zdravotníkům přilepšit.

Hašek odhadl, že když se naplní koncepce jihomoravského zdravotnictví, jak ji pro kraj vytvořili odborníci, může se ušetřit pět až deset procent nákladů. Vyžadovalo by to například, aby se ve všech nemocnicích nedělalo široké spektrum zákroků, ale zařízení si práci rozdělila. Přednost by podle hejtmana měly dostat nemocnice, kde daný typ operace dělají levně. Nevyužitou kapacitu mají nemocnice v akutních lůžkách. Naopak je málo míst v rehabilitační péči i léčebnách dlouhodobě nemocných. Hejtman chce od ministra záruky, že na proměnách se budou podílet i velké fakultní nemocnice i další zařízení spadající pod ministerstvo. V kraji je kolem 10 000 nemocničních lůžek a jen třetina připadá na krajské nemocnice.