Bárta podal oznámení na manažery ŘSD

Praha - Ministr dopravy Vít Bárta dnes podal trestní oznámení na manažery Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v Ústeckém kraji, protože podle auditu ministerstva údajně kryjí nelegální činnost stavebních firem. Bárta se o výsledcích auditu poprvé zmínil minulý týden, kdy prohlásil, že manažeři ŘSD v kraji jsou řízeni „slavnými kmotry ODS a sociální demokracie“ Patrikem Oulickým (ODS) a Petrem Bendou (ČSSD). Benda kvůli tomu podal na Bártu trestní oznámení pro pomluvu a křivé obvinění.

Budova chomutovského krajského ředitelství ŘSD byla zapečetěna na příkaz generálního ředitelství, které svůj krok konzultovalo s ministrem Bártou. Zapečetěna zůstane zřejmě do pondělí. Veškerou dokumentaci v budově hlídá bezpečnostní agentura, uvedl Bártův mluvčí Jakub Ptačinský.

V reakci na ministrovo tvrzení Benda vydal prohlášení, v němž ho označil za nesmyslné a vylhané. Na Bártu chce údajně podat i občanskoprávní žalobu. Oulický veškerá podezření ohledně své osoby odmítl. Ministr Bárta slíbil, že do konce tohoto týdne zveřejní důkazy, jimiž svá slova podpoří. Vyšetřování případu by však podle něj mohly zkomplikovat údajné chystané změny ve vedení státních zastupitelství.

Mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačinský:

„Ministr podal trestní oznámení, a to pro podezření, že mohly vzniknout skutky jako zpronevěra, neoprávněné užívání cizí věci, podvod, braní úplatku, porušení povinnosti při správě cizího majetku… Oznámení bude doplňováno o další skutky, které vyplynou z auditu, jenž v tuto chvíli běží.“

Oulický, kterého média označují za kmotra delší dobu, na sebe upozornil například černou stavbou v Chráněné krajinné oblasti České středohoří v obci Moravany na Ústecku. Stavební úřad v Ústí nad Labem mu pak nařídil část staveb zbourat. Média občas upozornila i na podivné aktivity krajského šéfa ČSSD Bendy, který je blízkým spojencem expředsedy sociální demokracie Jiřího Paroubka.

Nynější poslanec ČSSD a bývalý premiér Paroubek na Bártu podá v pondělí na Bártu trestní oznámení kvůli údajnému krácení daní z doby, kdy byl nynější ministr dopravy majitelem a šéfem bezpečnostní agentury ABL.

Poslanec ČSSD Jiří Paroubek
Zdroj: ČT24