Školek je stále málo, 30 tisíc dětí má smůlu

Praha - Rodiče by se měli znovu připravit na komplikace při zápisech do mateřských škol. Dětí je totiž už asi pátým rokem více než míst ve školkách, a na některé se tak ani letos nemusí dostat. Loni školky odmítly skoro 30 tisíc předškoláků, letošní odhady jsou podobné. Podle České školní inspekce za to můžou silné ročníky, ale také obce, které školky zřizují a na situaci neumí dostatečně reagovat. Mateřských škol je v Česku necelých 5 000 a pojmou přes 300 tisíc dětí.

Silná generace tzv. Husákových dětí ze 70. let má teď sama potomky, a ti se už zhruba pět let hrnou do školek. Často však neúspěšně. „Zejména v 90. letech, kdy do mateřských škol přicházely velmi slabé populační ročníky, byla řada existujících školek zrušena,“ poukazuje na příčiny současného stavu mluvčí inspekce Libor Vacek. Obce tehdy situaci nepředvídaly a vyprázdněné školky prodaly nebo pronajaly. Dnes jsou tam fitcentra, bary nebo hospody, a to přesto, že přetlak v existujících školkách trvá už nejméně pět let.

K zápisům do mateřských škol budou děti chodit na přelomu února a března. Na odmítnutí by se měli připravit rodiče hlavně v Praze a Středočeském kraji. „Jestli si máte možnost s kamarádkami hlídat děti navzájem, protože to v současné době zákon umožňuje, tak to zkuste,“ radí například ředitelka školky v Jílovém u Prahy Jitka Dupalová. V sousední Jesenici se do školky s kapacitou 250 dětí hlásí dokonce 450 ratolestí.

Reportáž Martiny Tlachové (zdroj: ČT24)

Existují ale i výjimky v místech, kde se městské části babyboomu přizpůsobily. „Nikdy jsme objekty neprodávali, pouze jsme je pronajímali,“ vysvětluje místostarostka Prahy 4 Ivana Staňková. Jiné obce se teď snaží kapacity alespoň rozšířit – využívají nejen volných tříd základních škol, ale například i bytu školníka.