Na střední školu budou opět jen dvě přihlášky

Praha - Ministerstvo školství chce snížit počet přihlášek na střední školu. Pro letošní rok je ale ještě vše při starém a uchazeči o středoškolské studium mohou do poloviny března podat přihlášky tři. Podle ministerstva stačí úplně dvě přihlášky. Ministerstvo, ale i hejtmané chtějí systém přijímání na střední školy zjednodušit. Možnost podat tři přihlášky žáci totiž často ani nevyužijí.

Ministerstvo školství chce novelou zákona zrušit i to, aby si žáci na poslední chvíli rozmysleli, na kterou střední školu vlastně nastoupí. Pokud podají zápisový lístek, nebudou ho už moci vzít zpátky a dát jinam.

„V tom byl hodně velký chaos, my jsme v loňském roce také do poslední chvíle nevěděli, jak to dopadne. Odhadovali jsme, volali jsme lidem, jak si to rozmysleli, jestli si to rozmysleli, proč si to rozmysleli,“ uvedl předseda Asociace gymnázií ČR Jiří Kuhn.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Podle ředitelky SOU gastronomie a podnikání Zdeňky Matoušové děti čekají do poslední chvíle na odvolačky i v srpnu, takže k 1. září se přihlásí třeba 30 dětí a nemají pro ně místo.

Ministerstvo plánuje při přijímání žáků na střední školy zjednodušit i správní řízení. Odpadne tak spousta papírování. „Nebude se muset vyhlašovat výsledek přijímací zkoušky nějakým rozesíláním dopisů do vlastních rukou, což neúměrně zatěžovalo finanční rozpočty škol,“ řekl náměstek ministra školství Ladislav Němec.

Na novelu se ale už těší i základní školy. Nemusely by pak totiž psát svým žákům výstupní hodnocení. To museli dostat žáci z pátých a devátých ročníků, kteří ze škol odcházejí. Střední školy totiž k hodnocením nemusely při přijímání žáků vůbec přihlížet. Novelu chce ministerstvo prosadit do příštího školního roku.