Kameny zablokovaly silnici, další uzavřela povodeň

Praha – Ochladilo se. Teploty se pohybují mezi 0 a 6 stupni Celsia. Dopravu ráno a dopoledne zkomplikovalo na mnoha místech náledí, několik nehod se stalo i na dálnici D1 a D8. Spadlé kameny zase zablokovaly dva úseky silnice ve Středočeském kraji. Česko se však potýká s dozvuky oblevy, která rozvodnila řeky především na západě a severu Čech. Komplikovaná zůstává situace na silnicích hlavně v Polabí. Neprůjezdná byla i státní silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi. Podrobnosti ke sjízdnosti silnic a dálnic naleznete zde.

Kromě vody komplikují provoz také padající kameny. Kvůli sesuvům jsou uzavřeny dva úseky silnice ve Středočeském kraji. Od minulého týdne je neprůjezdný tah II. třídy mezi Davlí a Štěchovicemi, ráno se sesunula skála na téže silnici také v úseku mezi pražskou Zbraslaví a Měchenicemi u Vranské přehrady. Kus skály nikoho nezranil. Čtyřtunový balvan spadl přímo doprostřed silnice po šesté hodině ráno. Z cesty ho už v osm odtáhl speciální traktor, sedmikilometrový úsek silnice je ale dále uzavřen a na místě pracují geologové. Hrozí tam další pády kamení. Podle policistů zůstane silnice uzavřena nejméně týden.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)

Zaplavené silnice komplikují dopravu

V Ústí nad Labem doprava objíždí zatopenou část Přístavní ulice, kde vzniká protipovodňová vana, která by měla do budoucna podobné komplikaci ve městě zabránit. Zatím však auta na nábřeží nesmí, objížďka je značená, ale doprava ve městě kvůli ní zhoustla. V Ústí řidiči neprojedou ani Střeleckou ulicí, uzavřen je i sjezd z dálnice D8 do centra Ústí a Krokova ulice v Děčíně. Neprůjezdné jsou také některé menší silnice na Litoměřicku, Lounsku, Ústecku a Teplicku.

Kamiony část dne nemohly jezdit ani po silnici I/30 z Lovosic do Ústí nad Labem, provoz je tam už ale obnoven.

Uzavřené silnice

I/30, I/62 (ul. Přístavní) - Ústí nad Labem

II/613 (ul. Střelecká) - Ústí nad Labem

II/261 - Malé Březno–Nebočady, okr. Ústí nad Labem

III/26223 úsek Benešov nad Ploučnicí – Markvartice, okr. Děčín 

III/25822 - Kozlíky–Velvěty, okr. Teplice

II/246 - Obora–Počedědice, okr. Louny

II/2462 - Černčice–Vršovice, okr. Louny

III/21026 - Dolní Rychnov–Citice, okr. Sokolov

III/2396 - Křesín, okr. Litoměřice

II/102 - Štěchovice–Davle, okr. Praha-západ

III/29813 - Opatovice n. L.–Vysoká n. L., okr. Pardubice

III/32738 - Mlékosrby–Zachrašťany, okr. Hradec Králové

III/31541 - Bohuslavice–Lukavice, okr. Šumperk

ul. Jateční - Plzeň, uzavřeno pro nákladní auta nad 7,5 tuny

ul. Prvomájová, Křimické náměstí - Plzeň

Pozor na kluzké silnice

Noční mráz a náledí na silnicích způsobily velké problémy na Vysočině, kde se stalo po ránu přes dvacet nehod. A několik lidí se při nich zranilo. Asi nejvážnější hromadná havárie byla za obcí Řehořov na silnici z Jihlavy do Velkého Meziříčí. Bouralo tam na krátkém úseku sedm aut za sebou a sanitky odvezly čtyři zraněné.

Nebezpečná může být také D1. Ukázala to vážná nehoda, která se stala mezi Lipníkem nad Bečvou a Hranicemi v Olomouckém kraji. Řidič nákladního auta podle policie nepřizpůsobil jízdu stavu vozovky a naboural. Do havarovaného vozidla narazila další dvě auta. Příčinou nehody ovšem může být kromě kluzké vozovky také alkohol – řidič nákladního vozu nadýchal 0,35 promile, policisté ho proto odvezli k odběru krve. Nedaleko této havárie se na severomoravské D1 stala další – u Bělotína se postupně srazilo pět automobilů.

Na kluzkých silnicích v Moravskoslezském kraji se dopoledne stalo mnoho nehod, u šestnácti nejvážnějších zasahovali hasiči. Zledovatělý povrch silnice dělal problémy například na rychlostní komunikaci u Starého Jičína, kde navíc byla i hustá mlha. Na padesátimetrovém úseku se tam staly hned dvě nehody během několika minut. Vysoký počet nehod hlásí záchranáři a silničáři také v Pardubickém kraji.

Na silnicích v Ústeckém kraji se po nedávné oblevě a následném nočním ochlazení vytvořilo na mnoha místech náledí a stalo se i několik nehod. Se setměním se situace začala opět zhoršovat. Policie varovala i před kluzkou vozovkou na dálnici D8 z Lovosic do Prahy. V úseku mezi Řehlovicemi a Krásným Lesem se srazily nákladní auto s osobním a blokovaly odstavný pruh. Mlha byla tak hustá, že nebylo vidět ani na deset metrů. Viditelnost se sice během dne začala zlepšovat, ale jen mírně. Mlha navíc začala odpoledne kondenzovat a mrznout. Podle policie se odpoledne začala tvořit jinovatka na celém úseku dálnice z Lovosic do Prahy. V Otvicích na Chomutovsku se střetl na namrzlé silnici autobus s osobním autem, nehoda se obešla bez zranění. Teploty večer kolísají okolo nuly.

Před náledím varují silničáři i v Jihočeském kraji. Kromě Šumavy mohou klouzat silnice na Jindřichohradecku v místech, kde jsou ošetřovány pouze inertním posypem.