Žluté autobusy budou dražší

Brno – Autobusový dopravce Student Agency zvýší od příštího týdne jízdné na vnitrostátních linkách s výjimkou linek z Prahy do Brna a do Liberce. Na ostatních trasách budou všechny druhy jízdenek dražší o pět až deset korun, oznámil mluvčí společnosti Aleš Ondrůj. Student Agency zdůvodnila zdražení zvýšením nákladům na provoz.

„Náklady firmě vzrostly kvůli cenám mýtného, které se zvýšily až o 25 procent, a kvůli nárůstu cen pohonných hmot. Cenu jízdenek jsme upravili jen minimálně,“ řekl mluvčí Ondrůj.

Ceny vzrostou o pět až deset korun u kreditových i u otevřených jízdenek. Cesta mezi Prahou a Plzní bude dražší o pět korun – cena kreditové jízdenky se zvýší z 80 korun na 85 korun, otevřená jízdenka a jízdenka na pevné datum zdraží z 95 korun na 100 korun. Cesta mezi Prahou a Olomoucí nebo Ostravou bude potom dražší o deset korun, nová cena tak bude činit 310, resp. 350 korun (kreditová jízdenka do Ostravy vyjde na 320 korun).

Student Agency zdražovala naposled loni v listopadu, a to na linkách, kde se zvedá cena jízdného i nyní. V listopadu se zvýšilo jízdné na linkách z Prahy do Hradce Králové, Českého Krumlova a Karlových Varů. Ceny se zvyšovaly také loni v květnu na trase Liberec–Praha.