ODS odmítá tendr na šéfa policie

Praha – Výběrové řízení na policejního prezidenta se podle občanských demokratů neslučuje se služebním zákonem, ODS se proto nehodlá podílet na práci komise ustavené ministrem vnitra Radkem Johnem (VV). Podle slov místopředsedy sněmovního branného a bezpečnostního výboru Jana Vidíma (ODS) je navíc prý konkurz vypsán pro předem vybraného uchazeče, jímž má být Johnův náměstek Viktor Čech.

„Chceme, aby výběr policejního prezidenta proběhl v souladu se zákonem bez pochybností. Výběrové řízení je velmi, ale velmi zpackané,“ uvedla další místopředsedkyně sněmovního branného a bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS). John však už dříve zdůraznil, že konkurz legální je.

Konkurz nemůže být podle občanských demokratů dříve, než se vyřídí žádosti o přeřazení policejních náměstků na místo policejního prezidenta. Do výběrového řízení se přihlásil i náměstek Ivan Bílek. „Je třeba respektovat kariérní řád,“ podotkl Vidím. Zpochybnil také Čechovu přihlášku, protože policejní sbor opustil a je nyní občanským zaměstnancem vnitra. Pochyby v ODS budí i to, že výběrové řízení vyhlásilo vnitro, a nikoli policejní prezidium. Podle Vidíma k tomu má pravomoc jen policejní prezident nebo člověk, který ho zastupuje.

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák dnes ale zopakoval, že za výkladem služebního zákona si ministerstvo stojí. K případné Čechově kandidatuře uvedl, že Johnův náměstek již prošel testy a splnil všechny podmínky pro případné přijetí do služebního poměru. V komisi jmenované Johnem je i jeho první náměstek Jaroslav Salivar, který je na vnitru za ODS. Občanští demokraté tvrdí, že Salivar v ní zasedá jako odborník, nikoli za stranu. „Jde o rozhodnutí ODS a my ho budeme respektovat,“ reagoval Novák.

O favoritovi Věcí veřejných, někdejším náměstkovi policejního prezidenta Čechovi, si podle Vidíma „cvrlikají vrabci na střeše“. Jeho náměstky by pak měli být podle Vidímových informací Tomáš Martinec, Petr Lessy a Petr Osvald. „Uvidíme, zda se opravdu postaví do vedení policie,“ dodal Vidím.

ČSSD rovněž couvá z účasti na výběru

Radek John:

„Pokud bude vybráno mezi náměstky, pak samozřejmě nebude výběrové řízení. Zcela vylučuji, že by měl být policejní prezident předem vybraný. Nevím, jak bych ovlivňoval odborníky, z nichž celou řadu osobně neznám a nikdy jsem se s nimi nesešel.“

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD) ve Studiu ČT24 uvedl, že jeho strana na nedostatky při výběru policejního prezidenta upozorňuje od začátku. „Zatím platí to, co řekli František Bublan a Martin Pecina. Pokud nebudou splněny naše podmínky, žádného výběru se nezúčastní,“ prohlásil Tejc s tím, že politici nemají rozhodovat o policejním prezidentovi, pouze být garanty nezávislého a zákonného výběru. „Není tedy možné účastnit se jakési hry napsané scénáristou Radkem Johnem, ve které je předem dané obsazení i výsledek,“ zdůraznil Tejc.

Do výběrového řízení, které kritizuje i premiér Petr Nečas (ODS), se přihlásilo 11 lidí, šest z nich nesplňuje kritéria výběrového řízení. Zbylou pětici tvoří Čech, náměstek policejního prezidenta Bílek, šéf pražské policie Martin Červíček, náměstek šéfa jihomoravské policie Lessy a ředitel policie Ústeckého kraje Jiří Vorálek.