Paroubek podal na Bártu další trestní oznámení, tentokrát kvůli ABL

Praha – Jiří Paroubek (ČSSD) podal na ministra dopravy Víta Bártu (VV) další trestní oznámení, tentokrát kvůli údajnému krácení daní. Oznámení se týká detektivní agentury ABL, kterou dříve Bárta vlastnil. Expředseda ČSSD také podal podnět k finančně analytickému útvaru ministerstva financí, aby prošetřil majetkovou strukturu ABL, finanční situaci firmy a také prodeje podílu firmy mezi bratry Bártovými.

Ministr dopravy se podle Paroubka netají tím, že je ABL nejdražší a nejelitnější bezpečnostní služba. Mzdy jejích zaměstnanců se však jako elitní nejeví. Podle dostupných informací byla v roce 2008 průměrná hrubá měsíční mzda jejích zaměstnanců 15 361 korun a v roce 2009 pak 17 982 korun. Jestliže firma zaměstnává kolem 40 řídících pracovníků s vyššími než průměrnými výdělky, pak řadoví zaměstnanci mají průměrný hrubý výdělek hluboko pod celostátní průměrnou mzdou. To Paroubka přivedlo k podezření, zda část zaměstnanců není vyplácena jinak než oficiálně. 

Za 12 let existence firma ABL podle Paroubka vytvořila zisk po zdanění ve výši 20,8 milionu korun, tedy v průměru zhruba 1,7 milionu korun na jeden rok. Bárta by měl proto vysvětlit, jak tyto ekonomické výsledky firmy korespondují s jeho majetkovými poměry.   

Paroubkovi je podezřelé rovněž to, že ABL, přestože je z více než z osmdesáti procent financována z cizích zdrojů, poskytuje půjčky v milionových hodnotách, a to dlouhodobě. Uvedl, že jen v roce 2009 poskytla půjčky ve výši 6, 855 milionů korun. Paroubek požaduje vysvětlení, komu a za jakých podmínek jsou tyto půjčky poskytovány. 

Už minulý týden podal Paroubek na Bártu trestní oznámení pro pomluvu, Bárta totiž v Otázkách Václava Moravce označil tehdy ještě předsedu ústecké ČSSD Petra Bendu za člověka, který ovládá tamní Ředitelství silnici a dálníc. Bedna byl přitom kmotrem Paroubkovy dcery.

Petr Benda
Zdroj: ČT24