V Pardubicích se zatím nebude platit parkovné přes SMS

Pardubice - V Pardubicích nové vedení města zrušilo výběrové řízení na dodavatele nového parkovacího systému. Tendr na takzvané mobilní parkovné vypsalo ještě před koncem volebního období bývalé vedení. Z výsledků není třeba vůbec jasné, jaká z nabídek je vlastně pro město nejvýhodnější. Kvůli nepřesnému zadání se teď výběrové řízení bude opakovat.

Přitom ještě vloni slibovalo bývalé vedení města, že už brzy bude možné v Pardubicích platit parkovné právě přes mobilní telefon. Opozice tehdy kritizovala přílišný spěch, se kterým radní vypsali výběrové řízení těsně před volbami. Současné vedení ho však zrušilo.

„Nebylo jednoznačné pro město ani pro ostatní účastníky výběrových řízení, která cena je nejlepší,“ uvedl náměstek primátorky Pardubic František Brendl (Pardubáci). „Při porovnání jednotlivých nabídek ani jedna nesplňovala to, co od toho město Pardubice očekávalo,“ doplnil vedoucí odboru dopravy pardubického magistrátu Vladimír Bakajsa.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Placení parkovného přes SMS se v Pardubicích mělo testovat už na přelomu roku, ale teď je jasné, že si řidiči na nový způsob platby ještě nějaký čas počkají. Podle Brendla nějaký díl pochybení ve výběrovém řízení padá na hlavu bývalého vedení.

Radnice vypíše nové výběrové řízení s jasnějšími podmínkami. Bývalé vedení města už dříve odmítlo, že by s hledáním dodavatele a správce systému bylo něco v nepořádku. „Výběrové řízení je naprosto průhledné. Ve výběrové komisi sedí zástupci jednotlivých politických stran. Mají možnost se přesvědčit, že to je naprosto transparentní,“ řekl vloni v říjnu náměstek primátora Alexandr Krejčíř.

Parkování placené přes mobil by mělo být o něco dražší než dosavadní papírové tikety. Na změnu se musejí připravit i strážníci.

Parkovací automaty jsou v současnosti na 50 místech. Největší koncentrace jich je v centru města. Půlhodinové parkovné se pohybuje od pěti do 20 korun a nejdražší je právě v centru. Placení parkovného přes SMS je nyní možné v Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem a Děčíně.