Ministr Jankovský chce snížit počet stavebních úřadů

Praha - Základní návrh novely stavebního zákona zjednoduší povolování dopravních staveb a zmenší počet stavebních úřadů. Na konferenci manažerů stavebních firem to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Návrh novely má být hotový v únoru, následně má jít do meziresortního připomínkového řízení.

Zmenšení počtu stavebních úřadů Jankovský odůvodňuje zvýšením kvality jejich rozhodování. V obcích, kde úřady rozhodují většinou jen o menších stavbách, podle něj nelze očekávat skutečně kvalifikované rozhodování úředníků ve chvíli, když musí najednou rozhodnout o stavbách typu dálnice.

V případě dopravních staveb bude MMR prosazovat zjednodušení povolování staveb. O jedné stavbě by měl rozhodovat už jen jeden úřad v jednom rozhodnutí. Pokud bude muset stát při výstavbě přistoupit k vyvlastnění, počítá návrh novely stavebního zákona s oddělením vyvlastnění a jednání o náhradě.

Vystoupení ministra Kamila Jankovského (zdroj: ČT24)

Přesnější pravidla má dostat činnost autorizovaných inspektorů, jejichž rozhodnutí může v současnosti nahradit rozhodnutí stavebního úřadu. „Praxe ukázala, že nebylo zcela jasné, jakým způsobem postupovat, když není něco v pořádku, jaké jsou pravomoci inspektorů,“ řekl dnes Jankovský. Návrh změny zákona počítá s tím, že inspektor předá návrh na povolení nějaké stavby stavebnímu úřadu, a když do určité doby úřad nezačne řízení, bude se moci stavět.