Praha přepracuje miliardový tendr na přestavbu čistírny

Praha - Praha nechá přepracovat miliardový tendr na přestavbu ústřední čistírny vod. Zjednodušeny budou především požadavky na uchazeče. Po jednání rady to dnes řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Přepracovaný tendr bude zveřejněn na konci února, nabídky bude možné podávat do 14. dubna. Právě kvůli náročným zadávacím podmínkách byl tendr kritizován. Podle Svobody je jeho přepracování jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že by mohla přijít o evropskou dotaci na stavbu. Od zjednodušení kvalifikačních podmínek si navíc slibuje, že se do tendru bude moci přihlásit co nejvíce uchazečů. Metropole se tak chce vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově.

„Považuji za nutné, aby tendr byl skutečně kvalitní. Výběrová řízení nemají omezovat uchazeče nepřiměřeným způsobem a klást mimořádné požadavky,“ uvedl primátor. Podle něj sice žádný možný uchazeč nevznesl proti zadávacím podmínkám stížnost, přesto je jasné, že jsou tam zbytečné požadavky. Zmizí například požadavek, že uchazeč musí mít k dispozici 25 sklápěčů s maximálním stářím deset let, které mají kapacitu alespoň 20 tun a splňují určité emisní normy.

Podmínky pro uchazeče posoudí komise

Současné kvalifikační podmínky pro uchazeče posoudí komise, jejímž předsedou bude primátor Svoboda. Kromě něj v ní usednou zástupci koalice i opozice, pražského magistrátu, ministerstva životního prostředí, Pražské vodohospodářské společnosti, dále odborníci z vysokých škol a právníci. Svůj závěr předloží v únoru radě města.

Opoziční zastupitelé z TOP 09 dnes uvedli, že příprava přestavby ústřední čistírny už Prahu stála 275 milionů korun. Desítky milionů utratila Praha za právní služby. Podle Svobody ale byly tyto závazky uzavřeny ještě minulým vedením města. Celkové náklady na vybudování nové vodní linky, rekonstrukci nynější čistírny a vybudování kalového hospodářství odhaduje město asi na 19,8 miliardy korun. Zhruba šest miliard korun by Praha mohla získat z evropských fondů. Stavba bude realizována v několika fázích, současný tendr v hodnotě asi 6,3 miliardy korun se týká výstavby nové vodní linky.

Tendr od počátku provázely pochybnosti, podle TOP 09 má výběrové řízení velký korupční potenciál. Pochybnosti o zakázce se objevily v souvislosti s kauzou údajné snahy manipulovat zakázky na Státním fondu životního prostředí. Aféru odstartoval odvolaný ředitel fondu Libor Michálek. Poradce bývalého ministra životního prostředí Pavla Drobila (ODS) Martin Knetig údajně Michálka nabádal k manipulaci i se zakázkou na pražskou čistírnu. Ta měla být nadhodnocena o tři miliardy korun, aby si dvě křídla ODS mohla rozdělit po půl miliardě.

Drobil se chce proti některým obviněním bránit u soudu

Drobil podezření odmítá. Dnes v Rádiu Česko uvedl, že o dotaci na čističku se na ministerstvu rozhodlo v listopadu 2009, tedy ještě před jeho nástupem. Státní fond podle něho v tomto projektu nemá ani zásadní rozhodovací pravomoci. Zvažuje proto, že se proti některým obviněním bude bránit u soudu.

Vydáno pod