Na vnitru pracuje muž spojený s Berdychovým gangem

Praha - Na ministerstvu vnitra pracuje někdejší policista Arnold Brabenec, jehož minulost je úzce spjata s policisty pravomocně odsouzenými v rozsáhlé kauze kolem takzvaného Berdychova gangu. Nejmenovaný zdroj z ministerstva deníku Právo řekl, že informace o tomto zaměstnanci mohou znamenat bezpečnostní riziko. Na Brabencovu minulost upozornil audit, který si vnitro objednalo.

Brabenec, který v současnosti působí na pozici referenta, zastával do prosince loňského roku vysokou funkci ředitele úseku informatiky. Do roku 2003 přitom pracoval jako policista v odboru pro boj s organizovaným zločinem a jeho kolegy, s nimiž později podnikal, byli Josef Opava a Petr Koňařík. Nadřízeným mu byl František Brázdil.

První dva jmenovaní se podle soudců podíleli na trestné činnosti Berdychova gangu a v roce 2007 jim soudy vyměřily pravomocně 13 a 10 let vězení. Brázdila žalobci vinili z toho, že z policejní databáze zjišťoval informace pro soukromé účely. Soudy jej ale pravomocně obžaloby zprostily.

Berdychův gang má podle obžalob i již pravomocných verdiktů na svědomí loupeže, únosy a vydírání podnikatelů. Kauza je označována za největší případ organizovaného zločinu v historii české kriminalistiky a je závažná i kvůli propojení podsvětí s elitními detektivy.

Brabenec se hájí, na ministerstvu prý k zásadním informacím ohrožujícím bezpečnost přístup neměl. „Já jsem ale nikdy nebyl ani vyšetřovaný, ani jsem nic neudělal a rozhodně jsem o jejich trestné činnosti nic nevěděl,“ řekl Právu Brabenec.