Na nový fígl zlodějů doplácejí i zákazníci

Praha – Zloději v českých obchodech přišli s novou fintou. V krabicích vymění dražší zboží za levnější a jelikož se na pokladnách snímá jen čárový kód krabice, tak je na podvod poměrně těžké přijít. Tento trik se často používá třeba u žárovek: dražší úsporná žárovka se vloží do obalu od té obyčejné, a zloděj tak může ušetřit i stokoruny. Zato obchodní řetězce přicházejí o desetitisíce a navíc se jim hromadí reklamace. Na tento fígl totiž doplácejí obyčejní zákazníci, kteří sice zaplatí dražší úspornou žárovku, doma ale v krabičce najdou obyčejnou.

Tato taktika je jednoduchá a rychlá, kromě žárovek se vyměňují i zubní pasty, vodovodní baterie nebo sprchové hlavice. Lahve od alkoholu se zase přenášejí v kartonech od piva. Podvodník tak většinou ušetří stokoruny, někdy jde ale škoda do tisíců. „Zde vidíme velikostně stejné krabice, kde jeden výrobek stojí 390 korun a druhý dva tisíce. Když dojde k prohození, tak bude škoda 1 600 Kč,“ vysvětluje Michal Vejsada, který pracuje v obchodním řetězci.

Pracovníci na pokladnách sice větší krabice otevírají a kontrolují, jestli v nich je správné zboží, jenže u menších obalů je kontrola kvůli časovému tlaku méně důkladná. Některé řetězce už proto přistoupily k páskování krabic.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Zákazníci si odnesou drahý obal s levným výrobkem

Na chování zlodějů pak doplácejí kromě supermarketů i obyčejní zákazníci, kteří si domů z obchodu přinesou sice drahý obal, ale v něm levnější výrobek. Obchodníci proto doporučují, aby lidé zboží v obalech kontrolovali přímo v prodejně, pozdější reklamace je totiž velmi složitá.

Zákazník na pokladně
Zdroj: ČT24