Kandidáti na Dienstbierovo senátorské křeslo se začínají rýsovat

Praha - Jména kandidátů, kteří se v doplňovacích volbách do Senátu utkají o křeslo po zesnulém Jiřím Dienstbierovi, jsou už pomalu známá. Za ODS se bude o mandát ucházet Dan Jiránek, za TOP 09 Luděk Kvapil. ČSSD jde o hodně, protože Dienstbierovým úmrtím ztratila v Senátu absolutní většinu. Do boje by mohla nasadit Jiřího Dienstbiera mladšího. Strana o  nominaci rozhodne příští týden. Předseda středočeských sociálních demokratů Richard Dolejš chce tuto věc v pátek konzultovat s předsednictvem sociální demokracie, které se sejde v Lidovém domě.

ČSSD zatím shromažďuje návrhy eventuálních kandidátů, z nichž ve čtvrtek 27. ledna jednoho vybere krajský výkonný výbor středočeské ČSSD. Podle zvyklostí sociální demokracie tohoto kandidáta potvrzuje centrální stranické vedení, které má v odůvodněných případech právo veta. Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že vzhledem k mimořádnému významu této volby bude strana kandidáta vybírat zvláště pečlivě a vedení v Lidovém domě se bude na jeho výběru podílet.

Jiří Dienstbier mladší vedl ČSSD ve volební kampani v Praze při volbách do městského zastupitelstva. Nejvíce na sebe upozornil tím, že nepodpořil velkou koalici ODS a ČSSD na pražském magistrátu, kterou uzavřeli předsedové regionálních organizací. Jeho odmítavý postoj podpořil šéf strany Sobotka. Dienstbier má podporu nejen mnoha členů senátorského klubu ČSSD, ale i na Kladensku. Dalším uchazečem o kandidaturu je první náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík. Dolejš nevyloučil, že kladenská organizace ČSSD a sociální demokraté z okresu Praha-západ, jehož část je součástí volebního obvodu, navrhnou ještě další kandidáty.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Dvě velké pravicové strany ODS a TOP 09 už své kandidáty mají. V barvách ODS se se sociálnědemokratickým kandidátem utká primátor Kladna Dan Jiránek a v barvách TOP 09 starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil. Kmetiněvský starosta je autorem petice za tvrdší tresty pro mladistvé pachatele brutálních trestných činů. Kdyby se do Senátu probojoval, chtěl by tzv. Kmetiněvskou výzvu dostat do podoby zákona.

O senátorský post má zřejmě zájem i bývalý majitel kladenských oceláren Vladimír Stehlík. O senátorské křeslo neúspěšně ucházel v roce 1996, kdy získal 17 procent hlasů. Krátce nato skončil ve vazbě kvůli údajným nelegálním převodům peněz z oceláren do jeho nové firmy Bohemia Art. Stíhání bylo kvůli jeho závažné chorobě zrušeno.