Schůzka Hegera se šéfy odborů a lékařské komory řešení nepřinesla

Praha – Schůzka ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) se šéfy lékařské komory a odborů zatím žádné řešení situace po avizovaném odchodu lékařů z nemocnic nepřinesla. Obě strany se ale shodly, že by definitivní řešení mělo být známo nejpozději do konce ledna. Další schůzka se proto uskuteční 24. ledna. Odbory nadále trvají na zvýšení platů lékařů, kvůli tomu podalo ke konci roku výpověď zhruba 19 procent lékařů v nemocnicích.

„Nejsme schopni mzdy zázračně v nejbližších měsících ani v letošním roce zvýšit,“ zdůraznil na brífinku Heger. Dodal, že ze státního rozpočtu není možné přilít na platy doktorů víc peněz.   

Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) žádal zvýšení příjmů do začátku února. Ministr má na pondělním jednání předložit návrhy, jak by se situace dala řešit. Dnes zopakoval, že více financí na platy by měla zajistit reforma. „Jakékoliv reformní kroky nemohou přinést ty peníze k 1. únoru. Všechno jsou to výhledové záležitosti, na které je nutné počkat. Zda toto čekání bude akceptováno protestujícími lékaři, to se teprve uvidí,“ řekl Heger. 

Brífink k řešení situace po odchodu lékařů (zdroj: ČT24)

V protestní akci odborů Děkujeme, odcházíme podalo výpověď zhruba 3 800 lékařů působících v nemocnicích. Kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě hrozí nedostatek lékařů od 1. března. Proto chtějí všechny strany najít řešení nejpozději do konce ledna, pak už totiž zbývá jen měsíc na případné zavedení opatření, která by měla zajistit akutní péči.

Od března ohroženy transplantace

Transplantační péči v Česku hrozí podle některých lékařů od 1. března vážné komplikace. Na Klinice transplantační chirurgie pražského IKEM dalo výpověď 11 z 19 lékařů, dalších šest nepodepsalo dohody o přesčasové práci. Také v brněnském Centru kardiovaskulární a transplantační chirugie (CKTCH) odmítli minulý týden lékaři pracovní pohotovost a práci přesčas nad zákonem povolených 150 hodin za rok. Většina transplantací v Česku se přitom uskuteční právě v těchto dvou centrech.

Vydáno pod