Sobotka navrhl Wintona na Nobelovu cenu míru

Praha – Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka dnes norskému velvyslanci Jensi Eikaasovi předal nominační dopis, ve kterém navrhl sira Nicolase Wintona na Nobelovu cenu míru. Předání proběhlo po projekci dokumentu režiséra Mateje Mináče Nickyho rodina v Kongresovém centru Praha. Celovečerní film popisuje činy Wintona za druhé světové války, kdy zorganizoval odjezd stovek československých dětí do Velké  Británie, kteří by jinak pro svůj židovský původ skončily v koncentračních táborech. Sobotka navrhoval Wintona na Nobelovu cenu již minulý rok.

Návrh na ocenění zásluh Angličana, kterému je letos 101 let, vzešel také z petice, kterou podepsalo více než sto tisíc dětí. Sám Sobotka vyjádřil naději, že letos u výboru pro udělování cen se svým návrhem uspěje. „Je mi velkou ctí předat tento nominační dopis a zároveň i velkou satisfakcí. Už loni jsem totiž podepsal nominační dopis ve prospěch Sira Nicholase a obrovskou podporou mi přitom byly podpisy petice,“ řekl Sobotka. Je rád, že zájem české veřejnosti nepolevuje a že může být podruhé účasten pokusu o ocenění člověka, který si tuto cenu bez jakýchkoliv polemik zaslouží.

Rozhovor s Denisou Augustínovou (zdroj: ČT24)

Přemysl Sobotka:

„Činy lidí, jako je on, jsou pro nás důkazem, že i jednotlivec může udělat hodně pro mír, svobodu a demokracii, že aktivní život s čistým štítem má svůj smysl.“

Sám Winton přijel osobně na premiéru nového dokumentu a vzal s sebou i svou rodinu. Spolu s ním dokument zhlédli také mladí lidé z celé republiky, kteří jsou sdružení ve vzdělávacím programu Loterie života. Přímo se zachráncem se na jevišti setkaly děti ze základní školy v Kunžaku, z jejichž iniciativy také vzešel návrh na udělení Nobelovy ceny. Winton byl za svůj čin již dříve povýšen anglickou královnou do šlechtického stavu a Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Winton vše organizoval jako soukromá osoba, zaštítil se výborem pro uprchlíky a spolupracoval s cestovní kanceláří Čedok. Děti zachránil před válkou tím, že zorganizoval vlakové transporty z Prahy do Británie. Malá skupina opustila zemi přes Švédsko. Historický vlak sira Nicholase Wintona pro děti musel zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. První vlak odjel z Prahy 14. března 1939, den před obsazením zbytku českých zemí nacistickým Německem. Poslední, osmý vlak odcestoval 2. srpna 1939. Celkem se podařilo dostat do bezpečí 669 dětí, z nichž většina byla židovského původu, zbytek tvořily děti z rodin komunistů, spisovatelů a dalších nepřátel nacistů. Většina jejich příbuzných později zahynula ve vyhlazovacích táborech.

Odvaha Nicolase Wintona vykonat dobro pro druhé i přes nepřízeň okolí inspirovala mnoho humanitárních projektů. Jedním z nich je i organizace Magna Děti v tísni. Pomáhá dětem, které trpí chudobou a nákazou HIV v rozvojových zemích. Svou činností působí v Kambodži, Vietnamu, Kongu, Keni nebo Nikaragui. Humanitární projekty například pomáhají nakaženým matkám, aby virus nepřenesly na nenarozené potomky. „Můžete před nákazou zachránit novorozené děti a navíc matku nastavit na dlouhodobou léčbu, která jí může zachránit život. Ročně tak zachráníme zhruba tisíc dětí před nákazou,“ uvedla spoluzakladatelka organizace Denisa Augustínová.

„Tak, jako kdysi Wintonovi všichni jeho záměr vymlouvali, protože je prý nemožné vyvézt židovské děti z Československa, tak i k nám mnozí hovořili, proč mají mladí lidé zachraňovat děti, které se stejně nakazí smrtelným virem,“ dodala.

Vydáno pod