Šéfa policie by měl schválit i premiér, míní Klaus

Praha/Bělehrad – Nový policejní prezident by neměl být jmenován bez souhlasu předsedy vlády, myslí si prezident Václav Klaus. Svůj názor sdělil deníku Právo při pracovní návštěvě v Srbsku s tím, že podle předem uzavřené dohody je jasné, že nového šéfa policie musí kromě ministra vnitra schválit také premiér. Prezident dosud pokračující spor mezi ODS a VV o výběr nového policejního prezidenta nekomentoval. K tomu, zda je vítěz výběrového řízení Petr Lessy vhodným kandidátem na šéfa policie, se Klaus vyjadřovat nechtěl.

„Pro mě je klíčové to, že v koaliční dohodě, která byla uzavřena v půlce loňského roku, došlo k evidentní dohodě, a já jsem přesvědčen, že je podepsána, že v této konkrétní věci, a to sice ve jmenování policejního prezidenta, nebude rozhodovat sám ministr vnitra, ale musí to být schváleno předsedou vlády,“ řekl Klaus. Dodal, že u jednání o této věci nebyl, pouze je informován, že taková je dohoda. „Jestli to tak dohodnuto bylo, tak je jasné, že není možné jmenovat policejním prezidentem někoho, kdo této podmínce nebude podléhat. V tomto smyslu já nemám co dalšího komentovat,“ uvedl Klaus.

Podle ministra vnitra Radka Johna (VV) by se novým policejním prezidentem měl stát Lessy, kterého mu doporučila výběrová komise. Premiér Petr Nečas (ODS) ale prohlásil, že trvají jeho pochyby o zákonnosti a nestrannosti výběru. John kritiku odmítl, za výběrem si stojí.

Ministr vnitra dříve hovořil o dohodě, podle níž bude Nečas mít právo potvrdit výběr nového šéfa policie. „V koalici se hovořilo o tom, že dojde k výměně policejního prezidenta a premiér Nečas si dal podmínku, že ale bude kontrasignovat kandidáta. Toto samozřejmě budu respektovat,“ řekl John v listopadu, když vyzval k rezignaci tehdejšího policejního prezidenta Oldřicha Martinů. Ve středu nicméně John uvedl, že si nedovede představit, že by premiér zpochybnil výběr ministerské komise.

Petr Lessy
Zdroj: ČT24