Nečas chce s Lessym před jmenováním hovořit

Praha - Ministr vnitra Radek John (VV) zatím do funkce policejního prezidenta nebude jmenovat Petra Lessyho, kterého mu tento týden doporučila výběrová komise. Premiér Petr Nečas (ODS) chce s adeptem na policejního šéfa ještě hovořit a teprve potom se rozhodne, zda jeho jmenování podpoří. Premiér a ministr vnitra se na tom dohodli na dnešní společné schůzce. John chtěl Lessyho jmenovat dnes odpoledne, podle koaliční smlouvy by ale měl ctít premiérův názor na kandidáta. Podotkl, že Nečasovo přání mluvit s vybraným kandidátem chápe.

„Doufám, že to povede k brzkému ustavení policejního prezidenta, protože policie to potřebuje,“ uvedl John k Nečasovu požadavku. Premiér po asi 45 minut trvajícím setkání zdůraznil, že nemá důvod nic měnit na svých dřívějších výhradách vůči způsobu, jakým John ke jménu nového policejního prezidenta dospěl.

Petr Nečas:

„Na svých názorech nemám důvod cokoliv měnit. Chci říci, že se samozřejmě sejdu v následujících dnech s panem plukovníkem Lessym a poté definitivně oznámím své rozhodnutí.“

Ředitele jihomoravské policie Lessyho doporučila Johnovi ve středu výběrová komise. Nečas má však výhrady k celému procesu výběrového řízení. S Johnem si kvůli tomu vyměnil ostrá slova, dnes politici nedali novinářům šanci se zeptat na podrobnosti jejich dohody. Vystoupili pouze z krátkým projevem.

Premiér má pochybnosti o zákonnosti výběru, nemusel by podle něho být v souladu se služebním zákonem. Zpochybnil i nestrannost a nezávislost řízení. John prý totiž o Lessym a dalším uchazeči - svém náměstku Viktoru Čechovi - mluvil řadu týdnů „jako o vytouženém kandidátovi“. Podobně se údajně vyjadřoval také ministr dopravy Vít Bárta (VV), kterého ODS pokládá za muže s největším vlivem na resort vnitra.

Petr Lessy (46):

  • dosud náměstek ředitele Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje pro vnější službu (do vnější služby spadají uniformovaní policisté; řeší přestupky a též méně závažné trestné činy)
  • Od letošního roku patří do jeho resortu i bývalé oblastní ředitelství cizinecké policie v Brně.
  • Vystudoval práva na policejní akademii (má titul Mgr. a dosáhl hodnosti plukovníka).
  • V minulosti byl například vedoucím územního odboru vnější služby policie ve Frýdku-Místku, náměstkem pro uniformovanou policii severomoravské policejní správy nebo šéfem severomoravské pořádkové policie.
  • Velel řadě zásahů proti extremistům nebo fotbalovým chuligánům na severu Moravy.

Opoziční ČSSD pokládá výsledek dnešního jednání mezi premiérem a ministrem vnitra za neuspokojivý. „Není mi jasné, co může schůzka premiéra Nečase s Petrem Lessym změnit na přetrvávajících pochybnostech předsedy vlády ohledně zákonnosti samotného výběru tohoto kandidáta na post policejního prezidenta,“ poznamenal stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc. Nečas podle něj buď hledá cestu k ústupu ze svých předchozích silných prohlášení, nebo k domluvě ohledně možných personálních změn ve prospěch ODS s novým policejním prezidentem. Prodlužování stavu bezvládí v policii by podle Tejce už nyní situaci v destabilizovaném sboru dále zhoršilo.

Premiér Petr Nečas
Zdroj: ČT24